Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, hepimize kutlu olsun!
8 Mart 1857 tarihinde Amerika’nın New York şehrinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle bir tekstil fabrikasında greve başladılar. İşçileri kilitleyerek fabrikayı ateşe veren kolluk güçleri 129 kadın işçinin can vermesine yol açtılar.
1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag şehrinde toplanan Uluslararası Kadınlar Konferansında Almanya Sosyal Demokrat Partisinden Clara Zetkin, 8 Mart’ın Uluslararası Kadınlar Günü olarak anılmasını önerdi. Önerge oybirliğiyle kabul edildi. Birleşmiş Milletler ise, 16 Aralık1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
Ülkemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlandı. Atatürk‘ün girişimiyle kadınlara 1930‘da belediye seçimlerinde seçme, 1933 muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık1934‘te Anayasa‘da yapılan değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme hakları tanındı. Bugün kadınların başta yaşam hakkı olmak üzere, temel hak ve özgürlükler için mücadele vermekte olmaları; uygarlığımız ve demokrasimizin sefaletidir.
Oysa insanlık tarihi kadının söz hakkına sahip olduğu ANAERKİL Dönem ile başlamıştır. Her toplumda, Anadolu’da doğurganlık ve bereket simgesi olan ANATANRIÇA KİBELE gibi simgeler mevcuttur. Ancak emeğe karşı ideolojik tavır alan kapitalist sistemde kadın; “kaşık düşmanı”dır.
Toplumun yarısını oluşturan kadına karşı ayrımcılık hayatın her alanına sinmiştir. Evde, tarlada, büroda ve sanayide çalıştırılan kadının payına; ikinci sınıf insan muamelesi görmek, kayıtdışı, sendikasız ve sigortasız olarak taşeronda çalışmak, düşük ücret ve keyfi biçimde işten atılmak düşüyor. Parlamentonun yüzde 14’ü, 2 bin 924 belediyenin yüzde 1’i, 81 valiliğin sadece 1’i ve 70 işçi sendika başkanından sadece 1’inin kadın olması da bu gerçeği göstermektedir.
Kadının evde, işyerinde veya toplumda mücadelesinin karşılığı; şiddet, işsizlik veya ölüm olmaktadır. 2010 yılında 177, 2011’de 165, 2012’te 155 ve 2013 yılında ise; 237 kadın öldürülmüştür.
2014 yılında; aile içi şiddet, tecavüz, töre cinayetleri ve çocuk gelinler utancının son bulması, kadınların insanca çalışması ve insan gibi yaşaması, her türlü ayrımcılığın beyinlerde, yasalarda ve uygulamalarda son bulması, kadın çalışan her işyerinde çocukları için yuva ve kreş ihtiyaçları karşılanması, ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta ve emeklilik koşullarının iyileştirilmesi, çalışan kadınların emeklilik, yaş ve prim ödeme gün sayısının düşürülmesi, kadının taşeronluk sistemi içinde katmerli istismarının önlenmesi için birlikte mücadele; çözüm için tek yoldur.
Haydi; daha demokratik, eşit ve daha özgür bir dünya için birlikte mücadeleye! 2014 Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!
Türkiye YOL-İŞ Sendikası