200’ün üzerinde farklı sendikadan temsilciler, 1 – 2 Aralık 2011 tarihlerinde İtalya’nın Palermo şehrinde düzenlenen Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW) 11. Genel Kurulu’nda bir araya geldiler. Kongre teması şöyleydi; “Eşit haklar, eşit ücret ve eşit muamele! Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu, kendisini, tüm işçiler için eşit haklar, eşit ücret ve eşit muamele koşullarının başarılmasına adamıştır. AB, tüm işçilerin temel hak ve özgürlüklerine, menşei olan ülkeye bakılmaksızın saygı gösterilmesini garanti altına almalıdır. Bu değerler tüm işçiler için vazgeçilmezdir ve rekabet konusu edilmemelidirler”.
Genel Başkan Yardımcılarımız İsmet Tan ve Bekir Avcı, Genel Mali Sekreterimiz Yusuf Doğan ve Genel Teşkilatlandırma Sekreterimiz Mehmet Yolasığmazoğlu’nun da hazır bulunduğu kongrede; EFBWW’nin Avrupa Sosyal Modeli’nin koruma altına alınması ve Sosyal ve Çevreci Yeni Bir Uzlaşma çağrısını yineleyen Palermo Manifestosu da kabul edildi. Kongrede yapılan seçimlerde İtalyan FILCA-CISL Sendikası Başkanı Domenico Pesenti Başkanlığa, İsveç’ten Sam Hagglund Genel Sekreterliğe yeniden seçilirken, Genel Başkanımız Ramazan Ağar Yönetim Kurulu Asil Üyeliği’ne ve Genel Teşkilatlandırma Sekreterimiz Mehmet Yolasığmazoğlu aynı kurulun Yedek Üyeliği’ne seçildiler.
Avrupa’daki mevcut finansal ve ekonomik kriz, sendikal haklar ile Avrupa Sosyal Modeli’ni meydana getiren temel değerleri negatif yönde etkilemektedir. Buna ek olarak “Laval Dörtlüsü” olarak da adlandırılan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce sonuçlandırılan davalarda alınan kararlar; grev hakkı, istihdam, ücretler ve çalışma koşullarına hükümetler ve işverenlerce yapılan saldırıları onaylar niteliktedir. EFBWW Başkanı Domenico Pesenti yaptığı konuşmada, bu neviden işçi karşıtı eğilimlerin ancak ve ancak Avrupa Sosyal Modeli’ni oluşturan temel prensiplerin korunması ve güçlendirilmesi ile sonlandırılabileceğine dikkat çekti.
Genel Sekreter Sam Hagglund ise daha çok sayıda ve daha iyi nitelikte istihdam olanakları yaratılabilmesi ve Avrupa sendikal hareketinin iklim değişikliğine karşı çabalarının gerçekleştirilebilmesi amacıyla, halen gündemde olan Sosyal ve Çevreci Yeni Bir Uzlaşma’yı EFBWW olarak desteklediklerini yineledi. EFBWW’ye göre, çalışma alanında olan inşaat, ağaç işleri ve ormancılık sektörleri AB’nin iklim değişikliği stratejilerinin hayata geçirilmesinde kilit rol oynayabilir.
İş sağlığı ve güvenliği konusu, geleneksel olarak EFBWW faaliyetlerinin çekirdeğinde bulunmaktadır. Federasyonumuz, mesleki sağlık ve güvenliğin tesis edilebilmesi için, güçlü yasalar ve hukuki düzenlemeler üzerine oturtulması gerekliliğini savunmaktadır. 11. Genel Kurulu’nda EFBWW, tüm Avrupa’da iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin düzensizleştirilmesi ve daha yumuşatılmış yasalara bağlanması eğilimine karşı mücadele vereceğinin bir kez daha altını çizdi. EFBWW, “Asbestsiz Bir 2023 Avrupası” başlığı ile asbestin inşaat sektöründeki kullanımını ortadan kaldırmayı amaçlayan yeni kampanyasını da bu kongre ile ilan etti.
Genel Kurul davetlileri arasında yer alan ve üyesi bulunduğumuz İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyoneli (BWI) Genel Sekreteri Ambet Yuson da bir konuşma yaptı. Yuson konuşmasında; “Dayanışma, işçilerin Avrupa’nın her köşesinde insanca çalışma ve yaşama koşullarına erişmesi için savaşmak demektir. Kaydetmemiz gereken aşama, tüm Avrupa sendikalarının, üyeleri ve onların aileleri ile birlikte, yaşanabilir bir dünya mücadelesinde ön saflara geçmelerini sağlamaktır.” diyerek, BWI ve EFBWW arasındaki güçlü işbirliği ve ortak çalışma anlayışına vurgu yaptı.
2 Aralık 2011 tarihinde sona eren EFBWW 11. Genel Kurulu delegeleri ayrıca; 2012 – 2015 EFBWW Eylem Planı ile Göçmen İşçiler, Avrupa Çalışma Komisyonları, Cinsiyet Ayrımcılığına İlişkin Politikalar, Taşeron Zincirinde Müşterek Sorumluluk, Sosyal Avrupa’nın İnşaasında Sendikal Girişimler, Finansal ve Ekonomik Krize Sendikal Bakış, Genç İşçiler, İnşaat Sektöründe Geçicici İstihdam Büroları, Orta ve Doğu Avrupa’da Sendikaların Karşı Karşıya Oldukları Kriz ve Filistin’de Özgür Sendikalar başlıklı 10 bildiriyi onayladılar.