BWI 3. Dünya Kongresi
İnşaat, ağaç işleri ve ormancılık sektörlerinde çalışan, 132 farklı ülkeden, 340 sendikaya üye 12 milyonu aşkın emekçiyi aynı çatı altında bir araya getiren İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyoneli’nin (BWI) her dört yılda bir gerçekleştirdiği Dünya Kongre’lerinin üçüncüsü 1 – 5 Aralık 2013 tarihlerinde yapıldı. Kurucu Kongre’de alınan karar gereği her bir Kongre farklı bir kıtada gerçekleştirildiğinden; 2005 Latin Amerika & Karaipler ve 2009 Avrupa Kongre’leri ardından bu kez ev sahibi Asya & Pasifik bölgesiydi.
Her ne kadar 2009’da oy birliği ile Endonezya’nın Bali Adası Kongre adresi olarak seçilmişse de, Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) aynı yerde, 3 – 6 Aralık tarihlerine rastlayan Bakanlar Konferansı ve Endonezya hükümetinin bu etkinliğe ilişkin güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek gerekli izni vermemesi, Kongre’nin Tayland’ın başkenti Bangkok’a taşınmasına neden oldu. Bu değişiklik, Tayland sendikal hareketinin aynı günlerde demokratik ve ekonomik hakları için meydanlara taşması münasebetiyle, Kongre’nin bu önemli sivil toplum inisiyatifini selamlamasına vesile teşkil etti.
Kuzey Amerika, Latin Amerika & Karayipler, Avrupa, Afrika & Orta Doğu ve Asya & Pasifik bölgelerinden 900’ün üzerinde delegenin hazır bulunduğu BWI 3. Dünya Kongresi’ne Sendikamızı temsilen Genel Başkanımız Ramazan Ağar, Genel Başkan Yardımcılarımız İsmet Tan ve Bekir Avcı, Genel Mali Sekreterimiz Yusuf Doğan, Genel Mevzuat Sekreterimiz Recep Karakaşlı ve Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk katıldılar. Kongre; delegasyonunun %21’inin kadınlardan oluşması ve 18 – 25 yaş aralığında 100’ün üzerinde katılımcının yer alması nedeniyle BWI tarihinde bir ilke imza atıyordu.
Kongre Teması: “Herkese İş, Herkese Adalet
Sendikalar Bunu Başarabilir”
Belirlenen tema ve Kongre için hazırlanan logo küresel sendikal hareket içerisinde BWI’nin bayrağını taşıdığı üç kilit mücadele alanına odaklanıyordu. İstihdam insan onuruna yakışır işler arz etmeli ve insanlara demokrasi çerçevesinde insanca yaşam olanağı sunmalıdır. Adalet; işçilerin dünyanın dört bir yanında yüz yüze oldukları sosyal dışlanma, baskı ve ayrımcılığa karşı duracak niteliğe sahip olmalıdır. İstihdam ve adalet sendikaların temel hedefleridir ve BWI sendikaların bu amaçların başarılmasında en hayati öneme sahip örgütler olduğunu savunmaktadır.
Cinsiyet Eşitliği Forumu:
“Kadınlar Gökyüzünü Ellerinde Tutarlar”
BWI’nin Bangkok’ta gerçekleşen Kongre etkinlikleri 80’in üzerinde kadın sendika liderinin yoğun ilgi gösterdiği “Cinsiyet Eşitliği Forumu” ile başladı. “Geride bırakmak üzere olduğumuz yıl içerisinde Almanya’da düzenlediğimiz Küresel Genç İşçiler Festivali’nde olduğu gibi, BWI’nin eylem ve etkinliklerine kadınların her geçen gün daha fazla sayıda iştirak ettiğine tanıklık ediyoruz. Kongremiz ayrıca, liderlik pozisyonlarında genç kadınların yer almaya başlamalarının da bir kanıtıdır. Bosna – Hersek, Brezilya, Uganda, Hindistan, Endonezya, Myanmar ve Curacao’da sendikalarının yönetimine seçilen kadın meslektaşlarımı kutluyorum” sözleriyle paneli açtı BWI Genel Sekreteri Ambet Yuson.
BWI Başkanı Klaus Wiesehügel burada yaptığı konuşmasında küresel finansal krizin kadın istihdamı üzerindeki negatif etkinliklerine değinirken, “Bu süreç içerisinde kadın işçilerin örgütlerimize kazandırılması her ne kadar güçleşmiş olsa da, bu duruma rağmen örgütümüz bünyesinde kadınların üstlendiği rollerin artış göstermesi bizi ziyadesiyle mutlu etmektedir” sözlerine yer verdi. Panelistlerden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Cinsiyet Eşitliği Departmanı’ndan Chidi King; Konfederasyon’un küresel çapta devam eden ve kadın sorunlarına eğilen kampanyalarına ilişkin bilgiler aktardı.
Panelde kadın işçilerin dünya genelinde yaşadıkları ortak sorunlar; ayrımcılık, cinsel istismar, istihdam biçimlerinin giderek enformelleşmesi, ücret adaletsizliği ve sendikalar da dahil olmak üzere karar mekanizmalarında kadınlara yeterince söz hakkı tanınmaması olarak sıralandı. Bu sorunları hedef alan küresel bir kampanyanın hayata geçirilmesi ve bu kampanya içeriğinin BWI’nin tüm etkinlik ve programlarında bir olağan gündem maddesi olarak yer alması Panel katılımcılarınca önerildi. Kampanya içeriği ise; kadın sendikacıların politik açıdan tanınması, bilgi – beceri kazandırıcı etkinlikler, genç kadın işçilere yönelik liderlik eğitimleri olarak tespit edildi.
Uluslararası Kadın Komitesi
ve Bölgesel Kadın Komiteleri
Uluslararası Kadın Komitesi Başkanı Edna Opoku Boackye “Daha fazla sayıda genç kadın işçinin motive edilmesi ve sendikalar çatısı altında örgütlenmesi hususunda aciliyet arz eden bir gereksinim bulunmaktadır. Gelecekte sendikaların yönetiminde yer alabilmeleri için stratejik eğitimlere tabi tutulmalıdırlar” sözleriyle toplantının açışını yaptı. Komite; Kongre dönemi içerisinde BWI’nün tüm alt bölgelerinde hayata geçirilen eylem ve stratejilere, BWI üyesi sendikaların kadın işçilerin sorunlarına ilişkin mücadele örneklerine ve kadın odaklı kampanyalara ilişkin değerlendirmelere sahne oldu. BWI 2014 – 2017 Eylem Planı’nda kadın işçilerin örgütlenilmesi adımı temel öncelik olarak belirlenirken, aynı dönemde yeni Komite Başkanı’nın Fatimah Mohammad (Asya & Pasifik), yardımcılarının ise Mercedes Landolfi (Avrupa) ve Marta Pujadas (Latin Amerika & Karayipler) olması tekliflerinin Kongre’ye iletilmesi kararlaştırıldı.
Toplantı ardından alt komitelere ayrılan kadın liderler burada; bölgelerine ilişkin deneyimlerini ve iyi uygulama örneklerini paylaşırken, ortaklaşan sorunlarını birer önerge halinde Kongre’ye hangi delegelerin sunacağını kararlaştırdılar. Önergede yer alacak konu başlıkları güvencesiz kadın istihdamı biçimleri, kadınlara iş olanakları yaratılması, kadın işçilerin ve sendika liderlerinin eğitimi ve eşit işe, eşit ücret olarak tespit edildi. Sorunların çözümünde toplu iş sözleşmelerinin içerecekleri kadın haklarını koruma altına alan maddeler itibariyle en önemli araç olacağının altı çizildi.
Avrupa Komitesi:
“Sendikalar Değişimin Öncüleridir”
Filipinler’den aynı zamanda yazar ve politik analist olan Prof. Walden Bello BWI Avrupa Komitesi Toplantısı davetlileri arasındaydı. Bello, küreselleşmenin Asya ülkelerine etkilerini aktardığı konuşmasına şu sözlerle başladı; “Kapitalizm farklı ülkelerden işçileri birbirine düşürmek için kullanılmaktadır. Bu itibarla, eşit haklar ve elbette daha iyi çalışma ve yaşam koşulları için daha güçlü küresel ittifaka ve birlikte mücadeleye ihtiyaç vardır”.
Komitede tartışmalar küresel finans krizinin yarattığı işsizliğe ve işçi – sendika haklarının istismar edilmesine odaklanıyordu. Krize bir çözüm olarak sendikaların yatırımlara öncelik vermesi önerilerine karşın, hükümetlerin ve sermaye kesiminin kamu harcamalarında ve işçi ücretlerinde kesintilere gitmesi burada vurgulandı. Walden Bello şöyle devam etti; “Avrupa ve Asya da dahil olmak üzere, tüm kıtalarda ekonomik gelişmenin ve büyümenin sağlanabilmesi için alternatif bir metoda ihtiyaç vardır” ve ekledi “dünyanın her köşesinde sendikalar, bu değişim arzusunun dile getirilmesinde başrolü üstlenmelidirler”.
Toplantıda kürsü alan BWI Avrupa Başkanı Vasco Pedrina “BWI, kuruluşundan bu yana, gerçek bir küresel örgüt olduğuna ilişkin kanıtları güçlendirmiş, yerkürenin dört bir yanından sendikalarla sarsılmaz işbirlikleri kurmuştur. Ancak şimdi tüm bu ittifak biçimlerimizi bir üst seviyeye çıkarma zamanıdır”. Komite’nin kapanışını BWI Başkanı Klaus Wiesehügel yaptı; “BWI’nin yalnızca Avrupa tarafından domine edilen bir örgüt olmadığını bugün burada kanıtlıyoruz, bu gücümüzün ne denli gerçek olduğunun bir göstergesidir, ancak mücadelemiz devam etmeli”.
Tematik Forumlar:
“Çok Uluslu Şirketler, İstihdam İlişkileri,
Göçmen İşçiler, Demokrasi”
BWI 3. Dünya Kongresi’nin ikinci günü dört ana başlıkta hazırlanan forumlara ev sahipliği yaptı. Bunlardan ilki olan “Çok Uluslu Şirketler & Kamu Altyapı Projeleri” başlıklı forumda 200’ün üzerinde delege katılım sağladı. Forumda ÇUŞ’lerde ve kalkınma bankalarınca kredilendirilen kamu altyapı projelerinde örgütlenmede; BWI ve enternasyonel tarafından imzalanan uluslararası çerçeve anlaşmalarının, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) nezdinde yönetilen denetleme ve izleme mekanizmalarının ve sendikalar arasında küresel çapta kurulmuş ve kurulacak olan bilgi paylaşım ağlarının önemi vurgulandı. Malezya’da orman işçilerinin, IKEA’nın tedarikçisi konumundaki Swedwood’da çalışan ağaç işçilerinin ve Panama Kanalı’nın genişletilmesi projesinde çalışan inşaat işçilerinin sendika kurma ve bu sendikalara üye kazandırma başarılarına, bu önemli araçları kullanarak imza atıldığı dile getirildi.
Yedi farklı kıtadan sendika temsilcilerinin inşaat, ağaç işleri ve ormancılık sektörlerinde yaygınlaşan güvencesiz istihdam biçimlerine ilişkin görüşlerini paylaştıkları “İstihdam İlişkileri” başlıklı forum kesin önermeler içeriyordu. Bunların başlıcası 2014 yılı Haziran ayında gerçekleştirilecek ve ana teması “enformel ekonomilerden, formel ekonomilere geçiş” olacak olan ILO Konferansı’na mümkün olduğunca fazla BWI üyesinin katılması çağrısıydı. Vasco Pedrina burada yaptığı konuşmasında “İstihdam büroları, kayıtdışı istihdam ve enformel ekonomi gibi güvencesizlik tipleri sektörümüzdeki işleri tehdit eder bir hal almıştır, bu nedenle inşaat, ağaç ve ormancılık işçileri kendilerini sendikal yapılar içerisine dahil etmeli ve yeniden formelleşme için mücadeleye başlamalıdırlar” sözlerine yer verdi.
Göçmen işçiler, sorunları ve göçmenliğin göç alan ülkede ortaya koyduğu problemler “Göçmen İşçiler” başlıklı forumun tartışma noktalarıydı. Temel görüş; göçmen işçilerin var olan sorunlarının devam etme eğiliminde olduğu, ancak sendikaların hala fark yaratma açısından önemli bir rol üstlendiği yönündeydi. Göç alan ve göç veren ülkelerdeki idari mekanizmalar arasında koordineli bir işbirliği sağlanması için çaba sarfedilmesi ise BWI’ye bu forumda yüklenmesi önerilen vazifeydi.
BWI üyelerinin sendikal faaliyetlerini gerçekleştirirken güçlükler yaşamasına neden olan politik sorunları ortaya koyan forum “Sendikal Haklar ve Demokrasi” başlığını taşıyordu. Forumda; BWI üyelerinin sendikaları hiçe sayan politik ve yasal değişiklikler nedeniyle yüz yüze kaldıkları baskı ve zorluklarla mücadelelere vurgu yapıldı, BWI üyesi sendikaların bilgi ve stratejilerini paylaşmaları ve BWI’nin üyelerine bu sorunlar çerçevesinde nasıl destek ve dayanışma göstereceğine dönük tavsiyelerde bulunuldu.
Taylanda İnşaat ve Ağaç İşçileri Konseyi ve
BWI Kongresi’nden FIFA’ya Kırmızı Kart
Kongre’nin üçüncü günü Tayland İnşaat ve Ağaç İşçileri Konseyi’nin (BWICT) kuruluşuna sahne oldu. Tayland Sendikal Dayanışma Komitesi liderleri Chalee Loysoong ve Bunsoom Thavijit önderliğinde kurulan konseyin amacı; ülkede süregelen demokrasi ve hak mücadelesine BWI sektörlerinden işçilerin daha koordineli ve dayanışma arz eden bir yapıda destek verebilmesiydi. BWI Kongresi ayrıca 2022 yılında Katar’da gerçekleştirilecek FIFA Dünya Kupası hazırlıkları için devam eden inşaatlarda çalışan işçilerin barınma ve çalışma koşullarını protesto amacıyla düzenlenen bir etkinliği de içeriyordu. Etkinlik çerçevesinde 900’ün üzerinde delege FIFA’ya simgesel olarak kırmızı kart gösterdi ve “İşçi Hakları Yoksa, Dünya Kupası Da Yok” mesajı iletildi.
Guy Ryder, ILO: “Sosyal Adaletin Temininde
Sendikalar Hayati Önem Taşırlar”
BWI 3. Dünya Kongresi Başkan Klaus Wiesehügel’in açış konuşması ile başladı. “Görevimiz inşaat şantiyelerinde, fabrikalarda ve ormanlarda daha iyi çalışma koşullarını sağlamaktır. Buna ek olarak, refahın dünyanın her tarafında hakça paylaşılması da bizim sorumluluğumuzdadır” dedi Wiesehügel, ve ekledi “Ancak toplumlarımızda dayanışmanın ve sosyal adaletin giderek erozyona uğradığına tanıklık ediyoruz”. Başkan, hükümetlere ve sermayeye yönelttiği eleştirileri ardından Katar’daki göçmen işçilerin uğradıkları istismara, Filipinler’de yaşanan felakete, Çin, Kore, Zimbabwe, Malezya ve Myanmar’da yaşanan demokrasi ve hak ihlallerine değindi.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, konuşmasında “Tüm dünyada halklar hükümetleri tarafından kandırıldıklarını hissediyorlar. Çünkü mevcut sistemler hastalıklıdır, halkları ve bilhassa işçileri baskı altına almaktadır” sözlerine yer verdi. FIFA Dünya Kupası hazırlıklarının sürdüğü Katar’ı bir “kölelik ülkesi” olarak niteleyen Burrow, BWI ile yaptıkları ortak çalışmaların önemine vurgu yaptı ve “Ortak kampanyamızın etkinliğinin en üst seviyeye çıkması için desteğinize ihtiyacımız var” çağrısında bulundu.
Kongre’ye örgütün Sosyal Etkinlikler Direktörü Alette Van Leur aracılığıyla dayanışma dileklerini ileten Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Guy Ryder’ın mesajı şu cümleleri içeriyordu; “Her kadın ve her erkek bir işe sahip olmalıdır, ancak bu işler insana yakışır nitelikler taşımalıdır. İşçi haklarının hayata geçirilebilmesi için gereken zemini sosyal adalet ilkesi hazırlar, sendikalar bu ilkenin çalışma yaşamında var olmasında hayati önem taşırlar. ILO ve BWI insan onuruna yakışır işlerin yaygınlaştırılması için güçlü bir işbirliği içerisindedirler, bu işbirliğimiz artarak devam edecektir”.
BWI Çalışma Raporu:
“4 Yılda, 500.000 Yeni Üye”
Kongre dönemi BWI faaliyetlerini içeren raporunu sunmak için kürsüye gelen Genel Sekreter Ambet Yuson konuşmasında şu sözlerine yer verdi; “Bu salonda bir an önce eyleme geçmeyi bekleyen gençlerin enerjisini hissediyorum. Bizler de böyle istiyoruz, daha fazla genç örgütlerimize katılsın, yönetim kademelerimizde yer alsın istiyoruz. Gençlerin gündemi, BWI’nin gündemidir. Bunu son dört yıl içerisinde ortaya koyduğumuz örgütlenme rakamlarıyla da kanıtladık. Sendikalarımız çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu 500 bin yeni üye kazandılar, Afrika’da örgütlenen işçilerin 6 bini kadın, Latin Amerika’daki örgütlenme faaliyetleri sonucunda ücretlerde %20’leri bulan bir artış yaşandı. Örgütlenme mücadelemiz devam edecektir”.
Kongre Panelleri:
“Herkese İş, Herkese Adalet!
Fırsatlar ve Örgütlenme”
BWI Kongresi dahilinde düzenlenen panel oturumlarından ilki yazar, akademisyen ve politika analisti Prof. Walden Bello ve Çin Emek Bülteni kurucusu Han Dongfang katılımıyla gerçekleşti. Başlığı, “Herkese İş, Herkese Adalet İlkesi İçin Ekonomik ve Politik Zorluklar İle Fırsatlara Odaklanma” olan panelde konuşmacılar, küresel ekonomik krizin işçiler üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerini, sendikalar ve üyelerine yönelik politik saldırılar ile demokrasinin alaşağı edilmesi çerçevesinde sundular. İkinci panel oturumu “Herkese İş, Herkese Adalet İlkesi Doğrultusunda Örgütlenmek, Eyleme Geçmek ve Kampanyalar Düzenlemek” başlığını taşıyordu. ILO Göçmen İşçiler Şube Şefi Michelle Leighton ve Asya Göçmen İşçiler Forumu Genel Direktörü Ashley William Gois; 2013 – 2017 Strateji Planı’nın BWI ve üyesi sendikalar tarafından uygulanması için düzenlenecek eylemler ve kampanyalar çerçevesinde önem arz eden stratejilere odaklandılar, geleceğe yönelik örgütlenme kampanyalarına vurgu yaptılar.
2014 – 2017 BWI Eylem Planı:
“Örgütlenme – İstihdam – İşçi Hakları”
Bütün ülkelerdeki hükümetler, işverenler ve toplumla beraber uluslararası kuruluşların ve çok uluslu şirketler tarafından uygulanacak çalışma ve iş sağlığı ve güvenliği standartları ile insana yakışır iş için mücadele etmek adına: Çok uluslu şirketlerde örgütlenmek ve bu şirketlerle müzakerelerde bulunmak; Alt yapı projelerinde ve kamuda çalışan işçileri örgütlemek; Orman sertifikasyonu, sürdürülebilir orman yönetimi ve kereste endüstrisinde sürdürülebilir işleri desteklemek; Spor organizasyonları için yapılan inşaat projelerinde BWI’nin “Fair Play” kampanyası kapsamında örgütlenmek; İş sağlığı ve güvenliği ile iş yerinde refah hakları için örgütlenmek ve iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha kapsamlı uluslararası standartların oluşturulması için baskı oluşturmak.
Binaların ve evlerin güçlendirilmesiyle iklim verimliliğini artırmak aracılığıyla yer altı projelerinde sürdürülebilir işler için mücadele etmek: İnşaat, orman ve kereste ticaretinde çalışma ve istihdam politikalarını uygulatmak ve doğrudan istihdam ve her işçi için yasal çalışan statüsünü elde etmek için müzakere etmek; Güvencesiz çalışmayı ve sosyal dampingi sonlandırmak için kampanya düzenlemek; Yasadışı ağaç kesimiyle mücadele etmek ve orman endüstrisinde daha fazla iş imkanı sağlamak için daha iyi bir yönetişimi desteklemek konularının merkezinde bulunmak.
BWI tarafından işçi haklarını ve sendikal hakları korumak ve genç, kadın ve göçmen işçiler dahil herkes için eşit hak kavramını tanımak için: Sendikal hakların korunması ve kabul görmesi için kampanyalar düzenlemek; Göçmen işçilerin hakları için küresel bir eylem başlatmak; Genç istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitliği için harekete geçmek.
Kongreye Sunulan ve
Kabul Edilen Önergeler
Üye sendikalar tarafından hazırlanarak Kongre’ye sunulan önergeler 4’ü BWI iç işleyişi ve tüzüğüne ilişkin olmak üzere toplam 19 adetti. 11’i bireysel ve 4’ü de acil ibaresiyle Kongre günü sunulan önergelerin tamamı delegasyon tarafından oybirliği ile kabul edildi. Önergelerin konu aldığı başlıklar özetle şu şekildeydi: BWI’nin bölgesel federasyonların tümü için bir üst örgüt olarak görevlendirilmesi, çok uluslu şirketlerde örgütlenme için uluslararası çerçeve anlaşmalarının ve sendikal bilgi ağlarının yaygınlaştırılması, orman sertifikasyonu ve sertifikalı işyerlerinde örgütlenme, Çin menşeili çok uluslu şirketlerde işçi hakları, uluslararası ihale süreçlerinde mevcut toplu iş sözleşmelerine riayet edilmesi, kayıtdışı istihdam – kayıtdışı ekonomi, göçmen işçilerin hakları hususunda BWI küresel kampanyası, Fiji sendikalarına yapılan baskıların kınanması, Malezya’da asgari ücret sisteminin uygulamaya geçirilmesi, Güney Asya’da düşük seviyedeki işçi sağlığı güvenliği standartlarının ve şantiyelerde yaşanan ölümlü kazaların kınanması, BWI bünyesinde ve üye sendikalarda kadınlar, daha güçlü ve daha genç bir sendikal hareket için birleşmek ve Katar’da çalışan göçmen işçilerin haklarının yükseltilmesi ve istismardan korunmaları.
Ve Seçimler:
“Yeni BWI Yönetimi”
Kongre’nin 5. ve son günü gerçekleştirilen seçimler, BWI’nin kuruluş kongresinden bu yana görevde bulunan Başkan Klaus Wiesehügel (IG BAU, Almanya), I. Başkan Yardımcısı Vasco Pedrina (UNIA, İsviçre) ve II. Başkan Yardımcısı Luc van Dessel’e (CSC BIE, Belçika) veda niteliğini taşımaktaydı. Kongre dönemi içerisinde emeklilikleri nedeniyle görevlerine devam edemeyeceklerini duyuran liderlerin yerlerine yeni yönetim oybirliği ile seçildi. İsveç Ağaç ve Orman İşçileri Sendikası’ndan (GS) Per – Olof Sjöö BWI Başkanlığı’na seçilirken, I. Başkan Yardımcısı Belçika İnşaat İşçileri Sendikası’ndan (CSC BIE) Pierre Cuppens, II. Başkan Yardımcısı ise Almanya İnşaat İşçileri Sendikası’ndan (IG BAU) Dietmar Schäfers oldular. Ambet Yuson ise BWI Genel Sekreterliği görevine yeniden seçildi.
BWI üyelerinin alt birimlere ayrıldığı ülke grupları için belirlenen başkanlık pozisyonları, bu grupları BWI Dünya Konseyi’nde doğrudan temsil hakkı kazanmaktadırlar. Kongre’de ayrıca bu 26 ülke grubu için Başkanlık ve Yedek Üyelik seçimleri de gerçekleştirildi. İsrail, Malta, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan ile birlikte yer aldığımız 15 No’lu Ülke Grubu Başkanlığı’na Genel Sekreterimiz Tevfik Özçelik oybirliğiyle yeniden seçildiler.
BWI 3. Dünya Kongresi’nin kapanış konuşmasını, yeni Başkan Per – Olof Sjöö yaptı: “Bizler için şimdi harekete geçme vaktidir. Vakit; kaslarımızdaki örgütlenme kudreti, zihinlerimizdeki strateji geliştirme kabiliyeti ve kalplerimizdeki bağlılık ve kararlılık ile sendikaların gücünü gösterme vaktidir. Bu uğurda vereceğimiz mücadelenin ana hatlarını burada, birlikte kaleme aldığımız Bangkok Bildirisi açıkça ortaya koymaktadır”. Kongre, bir sonraki birleşimin 2017 yılında, bu kez Mandela’nın vatanı Güney Afrika’da toplanmak üzere sona erdi.