Ağar, “Örgütlenebileceğimiz, pazarlık edebileceğimiz koşullar mevcut ise, insanca işler ve işçi hakları sendikalarca başarılacaktır”
BWI Avrupa Komitesi Adana’da Toplandı
İnşaat, ağaç işleri, ormancılık ve yardımcı sektörlerinde faaliyet gösteren, 130 ülkeden 334 sendikanın uluslararası çatı örgütü konumundaki İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI), Avrupa’dan üyesi bulunan sendikaları bir araya getiren Avrupa Komitesi Toplantılarını, 13 – 14 Aralık 2018 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirdi. 1934 yılında kurulmuş olan ve örgütlü bulunduğu sektörlerden 12 milyon işçiyi temsil eden Cenevre merkezli küresel sendika federasyonunun Avrupa toplantılarına, Sendikamız YOL-İŞ ev sahipliği yaptı.
Genel Başkanımız Ramazan Ağar nezaretinde gerçekleşen toplantıda, 28 Avrupa ülkesinden 88 delege hazır bulundu. Sendikamızın; Genel Başkan Yardımcımız İsmet Tan, Genel Eğitim Sekreterimiz Ahmet Kılıç, Genel Mevzuat Sekreterimiz Recep Karakaşlı, Adana ve Mersin şubelerimizden yöneticiler ve sendika çalışanları ile iştirak ettiği toplantıya, BWI’nin Türkiye’den üyesi bulunan AĞAÇ-İŞ ve TARIM ORMAN-İŞ sendikalarından yöneticiler de katılırken, açılış oturumunda ayrıca, Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ Bölge Temsilcisi ve üye sendikaların Adana şubelerinden yönetici ve temsilciler de yer aldılar. Toplantıya ulusal ve yerel medya mensuplarının ilgisi hayli yüksekti.
Sjöö, “Hangi ülkeden olduğu fark etmeksizin, sendikacıları birleştiren unsur dayanışmadır”
BWI Avrupa Komitesi, İsveç’ten Genel Başkan Per-Olof Sjöö’nün tarihten bugüne sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan Adana’nın, toplantının düzenlenmesi için ne denli doğru bir tercih olduğuna dikkat çektiği ve bu itibarla YOL-İŞ’e teşekkürlerini sunduğu açış konuşması ile başladı. Sjöö konuşmasında, “Sendikal mücadelenin köşe taşlarından biri küresel düzeyde kurduğumuz dayanışmadır. Hangi ülkeden olduğumuz fark etmeksizin, biz sendikacıları birleştiren unsur budur. O nedenle, küresel dayanışmamızı ve birliğimizi yükselterek, işçileri ve sendikaları güçlendirmeyi sürdürelim” çağrısına yer verdi.
Ağar, “Örgütlenebileceğimiz, pazarlık edebileceğimiz koşullar mevcut ise, insanca işler ve işçi hakları sendikalarca başarılacaktır”
Toplantıların ikinci gün oturumunda gerçekleşen seçimler ile BWI Avrupa Komitesi Başkan Yardımcılığı’na seçilen ve bu itibarla Türkiye sendikal hareketi tarihinde bir ilki gerçekleştiren Genel Başkanımız Ramazan Ağar, güvenli çalışma koşullarının tesis edildiği, esnek ve kuralsız istihdam biçimlerinin ortadan kaldırıldığı, sendika karşıtlığına ve ayrımcılığına yer olmayan çalışma yaşamı talebimizi yinelediği bir açış konuşması yaptı.
Ağar’ın konuşması, “Toplumlarımızın, ekonomik ve demokratik alana ilişkin talepleri sendikaları doğurmuştur. Örgütlenme ve toplu pazarlık, bu talepleri karşılamak için sendikalarımızın en önemli araçlarıdır. Eğer birer sendikal hak olan bu iki aracı özgürce kullanabileceğimiz; örgütlenebileceğimiz, pazarlık edebileceğimiz koşullar mevcut ise, yalnızca üyelerimize değil, kadınlara, gençlere ve göçmenlere de insan onuruna yakışır işler ve işçi hakları sağlanması sendikalarca başarılacaktır” sözleri ile son buluyordu.
Daneilsson, “İşçilere hizmet etmeyen bir AB’nin, geleceğinden söz edilemez”
Karayollarında çalışan 10 bin taşeron işçisi için adil ve güvenceli istihdam sağladığımız, Türkiye kamu sektöründe taşeron işçiliğin sona ermesinin önünü açtığımız örgütlenme ve hukuk mücadelesi ve eylemlerimize ilişkin hazırlanan belgesel filmin, BWI Avrupa Komitesi delegelerince yoğun ilgi gördüğü gösterimi ve “Avrupa Birliği ve Avrupa’nın Geleceğine Yönelik Sendikal Bakış Açısı” başlıklı panel, toplantının öne çıkan oturumlarındandı. Burada bir tebliğ sunan İsveç LO Sendikası Araştırma Uzmanlarından Johan Danielsson, AB içerisindeki sorunların sendikalar aracılığıyla çözüme kavuşturulabileceğini vurgularken, “İşçilere hizmet etmeyen bir AB’nin geleceğinden söz edilemez” görüşüne yer verdi.
BWI Avrupa Bölgesel Toplantıları, Sendikamız YOL-İŞ tarafından, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün izniyle organize edilen ve Adana Sarıçam Geçici Barınma Merkezi’ne gerçekleştirilen ziyaret ile son buldu. Geçici koruma altındaki 37 bin Suriyelinin barındığı merkeze ilişkin Sarıçam Kaymakamı Ali Murat Kayhan’dan bilgi alan 28 Avrupa ülkesinden 88 delege, burada sunulan hizmetleri yerinde incelemenin yanı sıra beraberinde getirdikleri çocuk bezi, giyim eşyası ve kırtasiye sarf malzemelerini de Kızılay yetkililerine teslim etme imkânı buldular.