BWI Dünya Konseyi
Uluslararası üst kuruluşumuz İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyoneli’nin (BWI), her yıl İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Dünya Konseyi toplantıları, bu yıl 10 – 11 Kasım tarihlerinde yapıldı. 50’yi aşkın ülkeden katılımcıların yer aldığı toplantılarda, Genel Başkan Yardımcımız Bekir Avcı, BWI Yönetim Kurulu Üyesi ve Ülke Grubu Başkanı da olan Genel Sekreterimiz Tevfik Özçelik, Genel Mevzuat Sekreterimiz Recep Karakaşlı ile Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk da hazır bulundular.
Toplantıların ilk bölümü, BWI’nin küresel çapta sürdürdüğü eylemlerinin ana eksenini oluşturan 5 ana başlığa ilişkin sunuş ve değerlendirmelere ayrılmıştı. BWI Başkanı Klaus Wiesehügel’in başkanlığında gerçekleştirilen oturumlarda; sosyal partnerlerden davet edilen konuşmacılar, video konferans aracılığıyla BWI Bölge Ofisleri’nden uzmanlar ve Dünya Konseyi üyeleri verimli ve aktif bir görüş alışverişi ortaya koydular. Aşağıda Konsey tarafından benimsenen ortak görüşleri bulabilirsiniz.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki Gelişmeler
Tunus’ta başlayarak, sırasıyla Mısır, Bahreyn, Yemen ve son olarak Libya’ya yayılan özgürlük ve demokrasi mücadelesi BWI ve üyelerince yakından izlenmektedir. BWI, gerek Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve gerekse söz konusu mücadelelerin gerçekleştiği ülkelerden üyeleri aracılığıyla konuya ilişkin bilgi temini sağlamaktadır. Tunus İnşaat İşçileri Sendikası Başkanı Hassen Chebil, ülkesindeki demokratik mücadeleye üyelerinin etkin katılımını sağlaması ve sendika tesis ve binalarını halkın kullanımına açması ile değişime öncülük etmiştir. BWI, üyesi bulunan Tunus’lu sendikanın, ilerleyen dönemde gelişecek demokratik süreçlerden güçlenerek çıkması yönünde gerekli desteği vereceğini taahhüt etmektedir.
Benzer demokratikleşme süreçleri halen Mısır, Yemen, Bahreyn ve Libya’da da devam etmektedir. BWI ve üyelerinin temel endişesi henüz bu ülkelerden sendikalarla irtibata geçilememiş olmasıdır. BWI bu doğrultuda ILO’nun bölgeden sorumlu görevlileri ile yakın işbirliği içerisindedir. Dünya Konseyi, bu ülkelerdeki inşaat, ağaç işleri ve orman işçilerinin mevcut özgürlük ve demokrasi mücadelesi ardından sendikal hak ve özgürlüklerine kavuşmaları doğrultusunda var gücüyle girişimlerde bulunulacağını deklare etmiştir.
Güvencesiz Çalışmayla Mücadele
Son 20 yıldır küreselleşme ve çok uluslu şirketlerin sayısındaki artış, emek maliyetinde azaltışa gitme rekabeti yaratmış ve bu durum tüm dünyada güvencesiz işlerin dramatik bir şekilde yükselmesine neden olmuştur. Küresel sermaye hareketliliği, küresel kaynak sağlama, teknolojik değişimler, üretim modellerinde değişime yol açmış ve tüm bunlar emek piyasasını düzensizleştirmeye ve esnekleştirmeye yönelik politikalarla desteklenmiştir. Gelişmekte olan ülkelerde istihdam ve kişi başına düşen milli gelir son 20 yıldır yükselişte olsa da yeni oluşan işler büyük ölçüde kalitesiz ve güvencesizdir. Bununla beraber endüstrileşmiş ülkelerde kullanılan yaygın yöntem taşeronlaştırma ve geçici istihdam bürolarıdır. Bu durum 2008 finansal krizinden bu yana daha da kötüleşmiştir.
Güvencesiz işler, işverenin tüm risk ve sorumluluğu işçileri yükleyerek istihdam maliyetlerini ve standartlarını düşürdüğü durumdur. Bu yöntem toplu sözleşmelerden ve ulusal çalışma yasalarından doğan yükümlülüklerden kaçmak amacıyla kullanılır. Söz konusu istihdamın karakteri belirsizlik ve güvensizlik arz eder. İnşaat, yapı materyalleri ve ormancılık endüstrilerinde taşeronlaşma ve hizmet satın alma, örtülü istihdam biçimleri, yasadışı veya kayıtdışı istihdam, göçmen işçiler ve AB’de işçi temini BWI’nin güvencesiz işlerle mücadelede belirlediği hedef konu başlıklarıdır.
Güvencesiz çalışma BWI’nin temsil ettiği sektörler için yeni bir durum değildir. BWI üyesi pek çok sendika bu konuyu öncelikli eylem alanı ve kalıcı mücadelesi olarak belirlemişlerdir. Bu arenada yürütülen pek çok faaliyette sendikalar; üye sayısında artış, iyileştirilmiş çalışma koşulları, güvencesiz istihdam edilmiş işçilerin haklarının tanınması ve yasaların geliştirilmesi gibi başarılar elde ettiler. Ancak hala yapılması gereken çok sayıda iş bulunmaktadır. BWI üyelerinin deneyimlerinden öğrendiğimiz şudur ki; her ne kadar güvencesiz çalışmayla mücadele etmek için stratejiler belirlenmiş ve uygulanmış olsa da, açık olan bu mücadelenin ancak sosyal, ekonomik ve politik alanda temel değişikliklerle başarıya ulaşabileceğidir.
Çokuluslu Şirketlerde Örgütlenme
Küresel ekonominin günümüz koşullarında, inşaat ve ağaç endüstrilerinde faaliyet gösteren Çokuluslu Şirketler, önemi giderek artan bir politik, ekonomik ve sosyal rol oynamaktadırlar. Bu şirketlerin herhangi bir ulusal sınırları olmadığı gibi, bir ülkeden diğerine serbestçe hareket edebilmektedirler. Zengin ve güçlüdürler. Bazı ülke yönetimleri, söz konusu şirketlerin ekonomik faaliyetlerine büyük ölçüde ihtiyaç duydukları için, bu şirketler endüstri standartlarına dahi müdahele edebilmektedirler. Sektörlerimizdeki çalışma koşullarını şekillendiren bu küresel aktörler, üretim zincirlerinin standartlarını yukarıya, alt işveren zincirlerindeki standartları ise aşağılara doğru çekmektedirler.
BWI 16 çokuluslu şirketle Küresel Çerçeve Anlaşması imzalamıştır. Çok uluslu şirketler çerçeve anlaşmasını kabul ederek temel işçi haklarına ve ILO tarafından belirlenmiş işçilerin örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını içeren uluslar arası çalışma standartlarına uyacaklarına dair güvence vermişlerdir. Çerçeve anlaşmaları, şirketleri makul ücretler ve çalışma koşulları sağlamaları ile güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmaları için zorlayıcı nitelik taşımaktadır.
BWI, dünyanın dört bir yanından üyeleriyle gerçekleştirdiği faaliyetler ve çokuluslu şirketler nezdinden yürüttüğü Küresel Çerçeve Anlaşması müzakereleri ile sendikaların; yeni üye kazanmak dahil olmak üzere daha güçlü olmalarını, toplu sözleşme müzakereleri yapabilmelerini, üyelerinin yaşama ve çalışma koşullarını iyileştirebilmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.
Küresel Ağaç İşleri ve Ormancılık Programı
BWI Kongresi’ne iki yıl kaldığı günümüzde, küresel ağaç işleri ve ormancılık programı üzerine daha keskin ve daha sağlamlaştırılmış bir çalışma yapma zorunluluğu oluşmuştur. Küresel sendikamızın faaliyet alanında olan bu alt sektörümüz örgütlenme faaliyetlerimizin hedefini oluşturmaktadır. Çokuluslu şirketlere yönelik çalışmalarımızın büyük bölümüne işaret etmektedir. Ormancılık sertifikasyon sistemine ulaşmada bizlere yeni yönelimler kazandırmaktadır. Ve bu yolla BWI’yi iklim değişikliği konusunda bir küresel aktöre dönüştürecektir. Amacımız ağaç işleri ve ormancılık sektörlerinde sosyal mekanizmanın yaygınlaşmasını sağlamaktır. Bu çerçevede söyleyebiliriz ki; tüm dünyada ağaç işleri ve ormancılık sektörlerinden işçilerin ulusal sendikalara ve BWI’ye kazandırılması, BWI’nin gelecekteki 2 yıllık dönemde öncelikli çalışma alanını oluşturacaktır.
2013 yılına dek sürecek olan eylem programı şu aşamalardan oluşacaktır; BWI bünyesinde ağaç işleri ve ormancılığa dair bir sektör profili oluşturmak, ağaç işleri ve ormancılık veri tabanı oluşturmak, örgütlenme kampanyaları düzenlemek, çokuluslu şirketleri toplu pazarlığa zorlamak, orman sertifikasyon sistemini politika ve örgütlenme aracı olarak kullanmak, küresel ve bölgesel süreçleri etkilemek.
Genç İşçilere Yönelik Politikalar
Genç işsizliğinin, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki artışı tüm dünyada gençlerin hayal kırıklığı yaşamasına neden olmaktadır. Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki devrimler, sadece demokratik olmayan siyasal rejimlere karşı değil, aynı zamanda neo-liberal sistemin yarattığı kökleşmiş sorunlara karşı olarak da ortaya çıkmışlardır. Son günlerde kalkınmış ülkelerde başlayan ve gelişmekte olan ülkelere doğru genişleyen “Wall Street İşgali”, gençler tarafından uzun dönemli genç işsizliği, düşük ücretler ve istikrarsız istihdam biçimlerini yaygınlaştıran neo-liberal kapitalist sisteme karşı gerçekleştirilecek uzun süreli bir protestonun habercisidir. Bir çok iyi eğitimli genç, sendikal harekete karşı ilgisiz kalıyor ve bu gençler genellikle beceri gerektirmeyen ya da enformel olan işlerde çalışıyorlar. İşte bu yüzden artık zaman, sendikaların gençlerle ilgili konulara ve özellikle de gençlerin istihdamına odaklanmasını gerektiriyor.
BWI Dünya Konseyi, Genel Sekreter Ambet Yuson’un BWI 2012 Eylem Planı’nı sunuşu, mali konular ve üyeliklere ilişkin raporlar ve 2013 yılında gerçekleştirilecek kongreye ilişkin hazırlık süreçleri hakkında, hazırlık komitesinin yapmış olduğu bilgilendirme ardından sona erdi.