Küresel üst örgütümüz İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI), Birleşmiş Milletler’in bir girişimi olan ve Berlin’de biraraya gelen Küresel Göç ve Kalkınma Forumu öncesinde göçmen işçilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla bir konferans düzenledi. Mega Spor Etkinlikleri ve Göç Arasındaki Bağ’a odaklanan konferansın yoğun ilgi gören panel oturumlarından birinde konuk Genel Başkanımız Ramazan Ağar idi.
Hükümetlerin ve sivil toplum örgütlerinin hem kendi aralarında hem birbirleriyle görüş alışverişinde bulundukları bağlayıcı olmayan bir tartışma platformu niteliği taşıyan Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’na 29 Haziran – 1 Temmuz 2017 tarihleri arasında Berlin ev sahipliği yaptı. Bu yıl ki forumun başlıca teması 2018 yılında BM tarafından kabul edilecek olan Güvenli, Düzgün ve Düzenli Göç için Küresel Sözleşmenin sadece hükümetlerin çıkarlarını gözeten bir metin olmaması, göçmenlerin ve göçmen haklarını savunan örgütlerin de sürece etkide bulunması idi.
Küresel üst örgütümüz İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI) bu itibarla, büyük çaplı spor etkinliklerinin göç ve göçmen işçiler üzerine etkilerine dikkat çekmek amacıyla forumun hemen öncesinde bir Küresel Konferans düzenledi. “Spor ve Göç Arasındaki Bağ” başlığını taşıyan konferansa Sendikamızı temsilen Genel Başkanımız Ramazan Ağar, Genel Sekreterimiz Tevfik Özçelik, Genel Başkan Danışmanı Prof.Dr. Cem Kılıç ve Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk katıldılar. Konferansta ayrıca kardeş sendikamız TARIM ORMAN-İŞ Genel Başkanı Şükrü Durmuş ta delegeler arasındaydı.
Almanya’nın başkenti Berlin’in ev sahipliği yaptığı Spor ve Göç Arasındaki Bağ Üzerine BWI Küresel Konferansı 27 – 28 Haziran tarihlerinde düzenlendi. Etkinlik, stadyumları, spor tesislerini ve bunlarla ilintili altyapı projelerini inşaa eden göçmen işçilere, insanca istihdam koşulları sağlanmasına yönelik diyalog için hayati öneme sahip her kesimden sosyal tarafı bir araya getirdi. Aralarında Sendikamız YOL-İŞ’in de yer aldığı BWI üyesi örgütlerden temsilciler, BWI’nin konuya ilişkin düzenlediği küresel kampanya dahilinde elde edilen kazanımlar ve geleceğe dönük adımlar üzerine gerçekleşen tartışmalara aktif bir biçimde iştirak ettiler.
Sjöö, “Katar, tüm risklerine karşın
BWI ile işbirliği kurma yolunu seçmiştir”
Aynı zamanda BWI Başkan Yardımcısı ve BWI Küresel Spor Etkinlikleri Danışma Kurulu Başkanı da olan Dietmar Schaefers adına açış konuşmasını Almanya IG BAU Sendikası’ndan Frtiz Heil gerçekleştirdi. Heil konuşmasında bilhassa ücretler ve İSG koşulları açısından göçmenlere, mültecilere ve sınır ötesinden temin edilen işçilere ayrımcılık yapıldığını belirtirken, eşit işe eşit ücret ilkesinin önemine vurgu yaptı. Heil’in ardından BWI Başkanı Per-Olof Sjöö, Katar 2022 Dünya Kupası Yüksek Komitesi (SC) Genel Sekreteri Hassan al Thawadi’yi kürsüye davet etmek üzere sahne aldı.
Sjöö, burada gerçekleştirdiği SC Genel Sekreteri Hassan al Thawadi’yi takdim konuşmasında “Sayın Thawadi, tüm risklerine karşın bir küresel sendika federasyonu olan BWI ile işbirliği kurma yolunu seçmiştir” ifadelerine yer verdi. Katar’ın 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği hakkını elde etmesini, pozitif sosyal değişim için bir katalizör olarak niteleyen Thawadi ayrıca, Genel Sekreterliğini yürütmekte olduğu Yüksek Komite tarafından oluşturulan İşçilerin Refah Standartları ve dört aşamalı denetim sistemleri hakkında konferans katılımcılarını bilgilendirdi.
Kurdukları sistemler ile işçilerin bizzat seçtikleri temsilciler aracılığıyla kendileri için sorun teşkil eden konularda yetkili makamları özgürce bilgilendirmelerinin sağlandığına değinen Thawadi, bunun 2016 yılında BWI ile imzaladıkları mutabakatın bir ürünü olduğunun altını çizdi. Gerek SC, gerekse BWI’nin Katar 2022 hazırlık inşaatlarında çalışan işçilerin sağlık ve güvenlik koşullarının azami düzeye çekilmesine kendilerini adadığını belirten Genel Sekreter, sözlerine “BWI bugüne dek 3 teftiş gerçekleştirdi, yıl sonuna dek 3 teftiş daha tamamlanmış olacak” diyerek son verdi.
Ağar, “Örgütlenme mücadelesi özgürce verilebiliyorsa
güvenli ve insana yakışır göçten o zaman söz edebiliriz”
Göçe ilişkin geniş bir alana yayılan sorunlar dizinine yönelik hayata geçirilen faaliyetlere bir çerçeve çizmek amacıyla düzenlenen “İnsanların Adil ve İnsanca Hareket Edebilmesi: Müşterek Eylemler Önündeki Güçlükler” başlıklı oturum konferansın ilk panel oturumuydu. ILO Göç Departmanı Şefi Michelle Leighton, Almanya Hükümeti’ni temsilen katılan Monica Bergen, ABD İşçi Örgütlenmesi Ağı’ndan Gonzalo Mercado ile panelde yer alan Genel Başkanımız Ramazan Ağar’a yöneltilen sorulardan biri de “Sizce güvenli ve insana yakışır göç ne ifade etmektedir?” idi. Ağar yanıtında:
“Ben bir sendikacıyım. Bir sendikacı için mevcut veya potansiyel üyeleri ne ifade ediyorsa; sığınmacılar, göçmenler ve mülteciler de aynı anlamı taşır. Bir sendikanın; güvenceli istihdam, adil ücret, sağlıklı ve güvenli işyerleri gibi haklar ile örgütlenme için verdiği mücadele, hiçbir ayrım yapmaksızın tüm işçileri kucaklar. Eğer sendikaların ve sendikacıların bu mücadeleyi özgürce verebildiği koşullar mevcutsa, insana yakışır göçten ancak o zaman söz edebiliriz. Çünkü göçe bağlı sorunların çoğu, eninde sonunda gelir çalışma hayatına dayanır.
Savaş başladığında sınırlarımızı geçen ilk grup 250 kişiden oluşuyordu. Ülkemiz bugün 3 milyon Suriye vatandaşına ev sahipliği yapıyor. Diğer ülkelerden gelenlerle birlikte bu sayı 3,5 milyona ulaşıyor. Ürdün ve Lübnan’da da durum farklı değil. 3 ülkedeki toplam göçmen sayısı 5,5 milyon. Bu nedenle, insana yakışır göçten bahsetmek için ikinci bir koşul doğuyor. O da yükün adil paylaşımıdır. Ne yazık ki adil paylaşım söz konusu değil. Çünkü Avrupa’nın toplam nüfusu ve ekonomik büyüklüğü bu 3 ülkenin 5 katından daha fazla, ama kabul ettiği sığınmacı sayısı 5’te 1’inden daha az” değerlendirmesinde bulundu.
Yuson, “BWI küresel kampanyası 10 yıldır sürüyor
ve merkezinde daima tek ilke var, insana yakışır iş”
Konferans üzerinde mutabakata varılan stratejiler, uygulama esnasında karşılaşılan güçlükler ve gelecekte ortaya konulacak inisiyatiflerin derinlemesine tartışıldığı panel oturumları ile devam etti. Gerek panelistlerin, gerekse dinleyicilerin aktardıkları görüşlerin odağında göçmen işçilerin adil bir biçimde işe alımları, başta iş sağlığı ve güvenliği standartları olmak üzere işçilere insana yakışır çalışma ve yaşam koşulları sağlanması gibi göç döngüsünün sendikal hareket açısından öne çıkan başlıkları yer almaktaydı.
Göçmen ve mültecilerin toplumlara ve çalışma hayatına entegrasyonu, insanca ve güvenli göç politikalarına duyulan ihtiyaç, uluslararası spor etkinliklerini düzenleyen organizasyonların, bu etkinliklere ilişkin adaylık süreçlerinde insan hakları ve çalışma standartlarını da birer kriter olarak eklemesi şartı konferans katılımcılarınca vurgulanan talepler olarak ortaya çıktı. Etkinlik ayrıca BWI’nin düzenlediği kampanyalar ile elde ettiği kazanımları, spor etkinliklerini düzenleyen organizasyonlar ve ev sahipliği yapan ülkeler ile imzaladığı anlaşmaları ve kurulan işbirlikleri sayesinde hayata geçirilen işyeri teftişlerini değerlendirme imkanı sunan bir platform niteliği de taşımaktaydı.
Konferans BWI Genel Sekreteri Ambet Yuson’un “BWI spor etkinliklerine ilişkin kampanyasının etki alanını genişleterek son 10 yıldır sürdürüyor ve bu çalışmalarımızın odağında daima tek bir ilke yer aldı, insana yakışır iş” sözlerine yer verdiği kapanış değerlendirmeleri ile sürdü. Yuson şu açıklaması ardından konferans son buldu, “Küresel Spor Etkinlikleri ve Göç Kampanyamıza lişkin güncel strateji metnimizi, yıl sonunda Durban’da gerçekleştireceğimiz BWI 4. Dünya Kongresi’ne sunacağız. Amacımız, mega spor etkinlikleri hazırlıklarında çalışan inşaat ve ağaç işçilerinin haklarını garanti altına almak için ihtiyaç duyduğumuz desteği yükseltmektir”.