Uluslararası üst örgütümüz İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren BWI Orta Doğu & Kuzey Afrika Sendikaları İşbirliği Ağı 2018 yılı toplantısı Fas’ın Kazablanka kentinde düzenlendi. Toplantıya Sendikamızı temsilen Genel Başkanımız Ramazan Ağar ve Genel Eğitim Sekreterimiz Ahmet Kılıç katıldılar.
Fas, Filistin, Lübnan, Mısır, Tunus ve Ürdün’den inşaat ve yapı materyalleri sektörlerinde örgütlü BWI üyesi sendikaların oluşturduğu BWI Orta Doğu & Kuzey Afrika Sendikaları İşbirliği Ağı, kurulduğu 2008 yılından bu yana bölgeye hâkim mücadele alanları üzerine ortak stratejiler geliştirmekte ve faaliyetlerini bu çerçevede yürütmekte. Komite, bilhassa bölge ülkelerinin pek çoğunda kurulu bulunan çok uluslu çimento şirketlerinde örgütlülüğün sağlanması, iş sağlığı ve güvenliği standartlarının yükseltilmesi ve kadın işçilerin sendikal harekete katılması yönünde önemli başarılara imza attı.
Komite üyeleri, Kasım 2017’de gerçekleştirilen BWI Dünya Kongresi dâhilinde, Sendikamız YOL-İŞ’e Genel Başkanımız Ramazan Ağar nezdinde yaptığı 2018 – 2021 dönemi etkinliklerinde yer alma daveti neticesinde iştirak ettiğimiz toplantıda Yönetim Kurulu Üyelerimiz beraberinde ayrıca Sendikamız Eğitim Müdürü Özcan Karabulut ve Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk da yer almaktaydı. İki gün süren ve Danimarka İnşaat İşçileri Sendikası – 3F’in de destek verdiği toplantı, katılımcı sendikaların ortak mücadele alanlarına ilişkin strateji geliştirilmesi amacını taşıyan bir atölye çalışması niteliğindeydi.
Ev sahibi Fas İnşaat ve Ağaç İşçileri Sendikası’ndan Başkan Ahmed Bahannis’in açılış konuşması ardından kürsü alan Genel Başkanımız Ramazan Ağar, katılımcılara hitap ettiği konuşmasında şu sözleri kaydetti, “Kardeş sendikalarımızın Saygıdeğer Genel Başkanları ve değerli temsilcileri, değerli uzman arkadaşlarım. Öncelikle, toplantıyı düzenleyen ve bizleri davet eden Fas, Lübnan, Ürdün, Filistin, Mısır ve Tunus’tan kardeşlerime, bu etkinliğe destek veren BWI ile Danimarka 3F Sendikası’na ve ev sahipliği dolayısıyla Değerli meslektaşım Ahmed Bahannis’e ve Sendikasına şahsım ve Türkiye Yol-İş Sendikası adına teşekkür ediyorum.
Değerli kardeşlerim, bildiğiniz üzere Sendikamız YOL-İŞ ve BWI’nin Türkiye’den üyesi bulunan diğer sendikalar olarak bizler, BWI Avrupa Bölgesi dâhilinde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Buna karşın, göç konusunu ve daha da önemlisi Suriyeli sığınmacılar konusunu, BWI’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Komitesi’nden dostlarımız ile birlikte değerlendirmek üzere aldığımız bu davete kayıtsız kalamazdık. Çünkü bizler, göçün yaratmış olduğu tüm koşulları en derinden tecrübe eden ülkelerden gelmekteyiz. Ancak burada insana yakışır, adil bir göçten söz etmek ne yazık ki mümkün değil”.
Genel Başkanımız Ramazan Ağar konuşmasını şu sözleri ile tamamladı, “İki gün sürecek toplantımız neticesinde; işbirlikleri kurma ve sosyal uzlaşıyı tesis etme kabiliyetlerimiz ile örgütlenme ve ittifak yapma güçlerimizi, bize rehber teşkil edecek olan BWI Eylem Planı ile harmanlayarak, etki alanımızı genişletecek somut adımlar atmış olacağız. Ne var ki, bu adımların hayata geçmesi için savaşlara son verilmesi ve barışın tesis edilmesi ön koşuldur. Bu vesile ile buradan, Türkiye Yol-İş Sendikası Yönetim Kurulu ve 50 bini aşkın üyesi adına, Suriye ve Filistin’i en kalbi ve kardeşçe duygularla selamlıyor, bölgemizde akan kanın durması yönünde dayanışma dileklerimi paylaşıyorum”.
Danimarka 3F Sendikası adına söz alan Jonas Devantiert, Lübnan GSTU Sendikası Başkanı Antoun Antoun, Mısır GTUBWW Sendikası Başkanı Abdul Monem El-Gamal ile Filistin, Tunus ve Ürdün’den BWI üyesi sendikaların temsilcileri Sendikamız YOL-İŞ’in BWI Orta Doğu & Kuzey Afrika Sendikaları İşbirliği Ağı Toplantısı’na katılarak göstermiş olduğu dayanışmadan ötürü duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Toplantıda ayrıca Genel Eğitim Sekreterimiz Ahmet Kılıç ve Sendikamız Eğitim Müdürü Özcan Karabulut, sosyo-politik değerlendirmelerine, başlıca sendikal mücadele alanlarımıza ve Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin görüşlerine yer verdikleri ve katılımcıların yoğun ilgisine hâsıl olan birer sunuş gerçekleştirdiler.
İki gün süren toplantı oturumları, Kasım 2017’de düzenlenen BWI Dünya Kongresi’nde oybirliği ile kabul edilen Eylem Planı’na uyumlu bir strateji belgesinin tesis edilmesi çalışmalarına ayrılmıştı. Hazırlanan ve müştereken uygulanması öngören çalışmalar şu ana başlıklar çerçevesinde belirlendi: Fas, Mısır ve Tunus sendikalarının çimento sektörlerinde örgütlülüklerinin yükseltilmesine destek vermek, Afrika’dan Avrupa’ya yönelen göçte transit olarak kullanılan üç ülkede konuya ilişkin yaşanan sorunlara ilişkin çalışmalar yürütmek. Suriyeli sığınmacılara kucak açmış olan Türkiye, Lübnan ve Ürdün’de, değişen işgücü piyasası koşullarına eğilen faaliyetleri hayata geçirmek.