BWI ve PSI’dan Emekçi Kadınlara
BWI Kadınları Seslerini Yükseltiyor: “Herkes İçin İş, Herkes İçin Adalet”
ILO’nun 2012 yılı için yayınladığı Kadınlar İçin Küresel İstihdam Eğilimleri raporuna göre kadın işçiler “eğer önümüzdeki yıllar içerisinde herhangi bir gelişme sağlanamazsa, tüm dünyada erkeklere göre daha yüksek işsizlik oranlarıyla” karşı karşıya kalacaklar. Her geçen gün daha fazla kadın korunmasız istihdam biçimleri ve kısıtlı istihdam olanaklarıyla mücadele ediyor. Buna ek olarak kadın işçiler; istihdam ayrımcılığı, cinsel istismar, ücret eşitsizliği ve kısıtlı mesleki eğitim gibi pek çok zorlukla yüz yüzeler.
BWI sektörlerinde çalışan kadın işçiler için de bu eğilimler ve zorluklar istisna teşkil etmiyor. Uluslararası Kadın Emekçiler Günü’nü kutladığımız bu tarihte BWI, üyelerinin sektörlerimizde çalışan kadın işçiler için verdikleri; insan onuruna yakışır iş imkanları yaratma, sağlıklı ve güvenli işyeri koşulları sağlama, yaşamlarını sürdürmelerine yetecek ücretler ve eşitlik elde etme mücadelelerinin altını çizmektedir. Aralık ayında Tayland’da gerçekleştireceğimiz 3. Dünya Kongre’mize ilerlediğimiz şu günlerde BWI kadınları örgütleniyor, eyleme geçiyor ve kampanyalar düzenliyor, “Herkes İçin İş, Herkes İçin Adalet” sloganıyla.
Kadına Karşı Şiddeti Durdurun!
Kamu Hizmetleri Enternasyoneli, yerkürenin dört bir yanından üyeleriyle birlikte, 8 Mart’ta, kadınların sosyal, politik ve ekonomik değişimini ve kazanımlarını kutluyor. PSI, kadın sendikacıların çalışmalarını destekliyor ve hayati öneme sahip kamu hizmetlerinin sunumu için kendilerini ön saflara koyan kardeşlerimizle omuz omuza duruyor. Ancak hala yapılması gereken çok şey var. Tüm ülkelerde ve tüm toplumlarda kadına karşı şiddet sürüyor. Her üç kadından biri, hayatları boyunca şiddetin herhangi bir biçimiyle yüz yüze geliyor.
“Nijerya’da bir aşı kliniğinde hizmet verirken vurularak öldürülen 10 PSI üyesi hemşireye dair haberler tarafımıza ulaştı. Onları hatırlayacak ve adalet tecelli edene kadar da rahat edemeyeceğiz. Tüm PSI üyelerini kadına karşı şiddetin sona erdirilmesi için eyleme geçmeye çağırıyoruz. PSI süregelen yılın 8 Mart’ı itibariyle bu tema üzerine bir kampanya başlatıyor. Ancak bilinmeli ki bu yalnızca kadınların sorunu değil. Kadın, erkek tüm PSI üyelerini kadına karşı şiddetin sona erdirilmesi için çalışmaya davet ediyorum” diyor PSI Genel Sekreteri Rosa Pavanelli.
Kadınlara karşı şiddet fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik biçimlerde ortaya çıkabilir. Özel ve kamu alanlarında fiziksel biçimlerde olduğu gibi, sanal ortamda da karşımıza çıkabilir. Şiddet çoğu kez bilinçaltında yatan ve kadın ile erkeğin eşit olmadığına dayanan inançtan müteharriktir.
Pavanelli şu görüşlerinin altını çiziyor; “Kamu sektörü çalışanları cinsiyet eşitliği ile şiddet ve tacizden korunmayı sağlayacak yasa ve kuralların uygulanmasında önem arz eden bir konumdadırlar. Nitelikli kamu hizmetleri bu tür saldırılara karşı kadınların yegane siper ve desteğidir. Kadına karşı şiddet eşitsizlik yaratır, günümüz ve geleceğin jenerasyonlarının refahını olumsuz yönde etkiler. Kendisine karşı uygulanan şiddet ve tehdit, kadını temel insan haklarından yoksun bırakır. Harekete geçmeli ve hemen şimdi kadına karşı uygulanan şiddeti durdurmak için mücadeleye başlamalıyız”.
PSI ve üyeleri sessizliği kırmak ve işyerlerimiz ile toplumlarımızda kadına karşı uygulanan ayrımcılık ve şiddete karşı harekete geçmek için sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalar gerçekleştirebilirler. Bu çalışmalar; gerekli tedbirlerin toplu iş sözleşmelerimize konulmasını, yasaların tam ve eksiksiz uygulanması için hükümetler üzerinde baskı kurulmasını, şiddete maruz kalan kadınlara yardım için gereken kaynakların sağlanmasını, yargı otoriteleri ve polise kadına karşı şiddet vakalarının üstesinden gelebilmeleri için eğitimler verilmesini içerebilir. Eşitlik bir haktır.
Aralarında dünyanın dört bir yanından PSI üyelerinin de bulunduğu sendikacı kadınlar, bu ay New York’ta, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’nun 57. Oturumu için bir araya gelecekler. Toplantının amacı kadına karşı şiddetin tüm biçimlerinin bertaraf edilmesi için hazırlanacak BM kararı üzerinde uzlaşı sağlamak. PSI, tüm BM üyesi ülkelere kadına karşı şiddetin sona erdirilmesi için gereken önlemleri ivedilikle almaları çağrısında bulunuyor.
Kampanya posteri ve BWI tarafından kadın inşaat işçileri ile yapılan ropörtajlara görseller üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kadına Karşı Şiddeti Sona Erdirmek İçin Harekete Geçin!
PSI ve üye örgütleri;
Ayrımcılık ve şiddete karşı bilinç yaratır ve eyleme geçer.
Sessizliği kırabilir ve işyerinde şiddetin son bulması için adımlar atar.
Kadınların korunması için toplu iş sözleşmelerine tedbirler ekler.
Diğer PSI üyeleri ile işbirliği kurar, iyi deneyimleri ve etki yaratan politikaları paylaşır.
Kadına karşı şiddetin durdurulması için hükümetlere taleplerini iletir.
Hükümetlerden taleplerimiz;
Cinsiyet eşitliğini bir anayasa prensibi haline getirin.
Sivil toplum örgütleri ile yakın işbirliği kurarak, yasaların uygulanması için etkin mekanizmalar geliştirin.
Politikaların uygulanması ve şiddet kurbanlarına yardım edilmesi için yeterli kaynakları sağlayın (Sığınma evleri, acil yardım hatları vb.).
Kadına karşı şiddet vakalarının üstesinden gelebilmeleri için yargı otoritelerine ve polislere eğitim verin.
Şiddet eylemlerini caydırmak için yeterince güçlü yasal müeyyideler geliştirin.
Çeşitli dillerde tercüme ve hukuki yardıma ücretsiz ulaşma gibi hizmetler de dahil olmak üzere, kadının adalete ulaşımını kolaylaştırın.
Medyanın kadınlara saygı gösterilmesini teşvik etmesi için etkin tedbirler alın.
Şiddetten korunma ve cinsiyet eşitliği prensibini eğitim müfredatlarına entegre edin.
Kadınların liderlik pozisyonlarında ve karar organlarında yer almalarını aktif bir biçimde destekleyin.
Cinsiyete dayalı şiddetin, sığınma ve benzer talepler için sebep sayılmasını tanıyan yasaları yürürlüğe koyun.
Çalışma yaşamına dayalı şiddetin izlenebilmesi için göstergeler geliştirin, üzerinde uzlaşılan hedeflere hangi düzeyde ulaşıldığının tespitini sağlayacak ölçümleme sistemleri kurun.
Kadınları ayrımcılık ve şiddetten koruyacak güçlü kanunlar yapın.
Kadına Karşı Ayrımcılığın Tüm Biçimlerinin Tasfiyesi Sözleşmesi’ni (CEDAW) onaylayın ve 19 No’lu Genel Tavsiye Kararı’nı uygulayın.
Ayrımcılığa karşı hazırlanan 111 No’lu ILO Sözleşmesi’ni, ev işlerinde çalışanları konu alan 189 No’lu Sözleşmesi’ni ve çocuk işçiliğine karşı hazırlanan 182 No’lu Sözleşmesi’ni onaylayın.
“İşyerlerinde şiddet ve tacizi önleyecek adımlar atarak, HIV’nin kişiden kişiye geçişini düşüren ve etkilerini azaltan tedbirler alınmalıdır” ifadesini içeren HIV/AIDS üzerine hazırlanan 200 No’lu ILO Tavsiye Kararı’nı uygulayın.