3 Kasım 1914 – 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı’nda yapılan savaşlar, emperyalist güçlerin yenilgisiyle sonuçlanmıştır.
Çanakkale Savaşları dünyada yaşanan en önemli savaşlar arasında yer almaktadır.
18 Mart’ta kazanılan zafer, Çanakkale’nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya göstermesi bakımından da önemlidir.
Bağımsızlığımızın temeli “Çanakkale Savaşları” ile atılmıştır.
Çanakkale Zaferi, özgürlük mücadelesinin ve bir yurdun nasıl savunulacağının simgesi olmuştur.
Yokluklar içinde olan bir millet, çağın en güçlü devletlerine ve silahlarına karşı büyük ve eşine rastlanamayan bir direnişle karşı koymuştur.
Çanakkale Zaferi ile bir destan yazılmıştır.
Bu destanın her satırında onur mücadelesi vardır, kahramanlık vardır. Bu destandan çıkarılacak dersler, alınacak örnekler vardır.
Çanakkale Zaferi; bir ülkenin var olma, yok olma direnişi sonunda kazanılmıştır.
Çanakkale Zaferi, kurtuluşumuz için umutları yeşertmiş, özgüven getirmiştir.
Çanakkale Zaferi, ülkeyi baştan yaratacak kadronun birbirini tanımasını ve Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın kaynağını oluşturmuştur.
Çanakkale savaşlarının unutulmaz kahramanı, Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in bu savaşlardaki öngörüsü ve başarısı Ulusal Kurtuluş Savaşı’mıza ışık tutmuştur.
Emperyalist devletlerin Anadolu ve Boğazlar üzerinde kabaran iştahları ve sınır tanımayan doyumsuzlukları, yüz binlerce insanın ölümüyle noktalanmıştır.
Çanakkale Savaşlarında binlerce gencimizin yanı sıra öğretmenlerimiz ve doktorlarımız gibi eğitimli kadrolarımızın kaybı onarılmaz yaralar açmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk, “Savaş cinayettir” diyordu. Evet, savaş cinayettir. Savaş kandır, gözyaşıdır.
Savaşların yaşanmaması dileği ile başta MUSTAFA KEMAL ATATÜRK olmak üzere tüm ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE VE SAYGIYLA ANIYORUZ.
Türkiye YOL-İŞ Sendikası
Yönetim Kurulu