Dünya’da Mayıs
Fransa: Sendikalar Haziran Eylemlerine Hazırlanıyor
Kamu ve özel sektör sendika federasyonları hükümet politikalarına karşı yürüttükleri geniş katılımlı kampanyalarına ve küresel krizin etkilerine karşı tepkilerini ortaya koyan eylemlerine devam ediyorlar. Kamuda örgütlü sekiz federasyon, 26 Mayıs ve 13 Haziran’da ülke çapında gerçekleşecek eylemleri desteklemek ve hükümete taleplerini bir kez daha bildirmek için bir araya geldiler. Bu talepleri kamu sektörü bütçesinde ve kamu çalışanlarının ücretlerinde artış yapılması konusunda müzakerelerin bir an önce başlaması gerekliliğini içeriyor. Sendikalar ayrıca, kamu hizmetleri kalitesinde düşüşe ve kamu çalışanlarının çalışma koşullarının kötüleşmesine yol açan iş durdurma, işyeri kapatma ve hizmetlerin transferi gibi uygulamaların son bulmasını da istemekteler.
Almanya: Sağlık Sektörü Çalışanları Grevde
25.000 sosyal hizmetler ve çocuk bakımı görevlisi, sendikaları ver.di’nin organizasyonuyla, sağlık sektörü çalışanlarının sektöre yönelik endişelerini gidermeye yönelik yeni bir toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecinin başlaması için 26 Mayıs’ta greve çıktı. 15 Mayıs’ta alınan grev kararı ile birlikte, greve katılım düzenli olarak artış gösterdi. Daha fazla sorumluluk ve ağır iş yükü, sosyal hizmetlerde çalışan görevlilerde işe bağlı stres ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açtı. Sendika bu durumu, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için eyleme geçilmesi ihtiyacının bir kanıtı olarak savunuyor. Kamu işverenleri birliği, henüz bu taleplere cevaben bir anlaşmaya varılması hususunda yanıt vermedi.
Hırvatistan: Kamuda Örgütlü Sendikalar Grevi Sonlandırdı
Sendikalar 13 – 14 Mayıs günlerinde gerçekleşen grevleri durdurarak, 16 Mayıs’ta ulusal çapta bir miting düzenlediler. 60.000 devlet memurunu kapsayan toplu iş sözleşmesi bağıtlandı ve sendika üyelerinin oylamasına sunuldu. Eğer üyeler bağıtlanan bu sözleşmeyi oylamada reddederlerse sendikalar hükümetle pazarlık masasına geri dönecekler. Sözleşmeye göre memurlar, enflasyon oranı ve yılın son 2 çeyreğinde gerçekleşecek büyümeye göre %6’lık bir zam alacaklar.
İspanya: Konfederasyonlar Hükümet ve İşverenlerle Krizi Değerlendiriyor
CCOO ve UGT Konfederasyonları krizi ele alan sosyal diyalog görüşmeleri için hükümete çağrıda bulundu. Sendikalar, vergi reformu yapılması ile işsizlik ödeneklerinde yaş ve süre sınırlamalarının kaldırılarak, ekonomi sisteminin canlandırılmasını yönünde görüş belirtiyorlar. Ayrıca sendikalar, yüksek ücretlilerden daha fazla vergi alınmasına imkan veren vergi düzenlenmesinin hayata geçirilmesini istiyorlar. Sendikalar, hükümet ve işverenlerin ekonomik kaynakları ve önlemleri belirlemek üzere bir araya gelerek, istihdam olanaklarını ve büyümeyi arttırmaya yönelik eyleme geçmeleri gerekliliğini savunuyor.
Portekiz: Sendikalar “Geçiçi Çalışma Bitsin” Diyor
Kamu çalışanları federasyonu Frente Comum, kamuda geçici işçiliği azaltmaya yönelik talebini hükümete iletti. Sendikalar bu taleplerinde, geçici işçilerin daimi çalışmaya geçebilmelerinin önünü açacak uygun iyileştirmenin yapılmasını savunmaktalar. Ayrıca sendikalar, geçici kontratlarla çalışan işçilerin yapmakta olduğu işlerin, kadrolu işçilerin yaptığı işlerle aynı niteliği taşımaları sebebiyle adaletsizliğe yol açtığı görüşündeler. Savunulan bir diğer noktaysa, taleplerinin işsizliğin hızla artış gösterdiği bu dönemde önemli bir tedbir niteliği taşıyacak olması.
İtalya: Kamuda Toplu İş Sözleşmesi Bağıtlandı
FP-CGIL, FPS-CSIL ve UIL-FPL federasyonları sağlık sektöründe çalışan 600.000 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzaladılar. Sözleşme işçilerin maaşlarında ortalama 72 € artış öngörürken, verimlilik artışı oranında ileriki dönemlerde 20 €’luk bir zamma daha imkan tanıyor. Federasyonlar sözleşmenin hem ulusal ve yerel bazda denge sağlaması açısından, hem de insan kaynakları politikaları gereği performansa dayalı ücret artışı esnekliği sağladığından memnuniyet verici olduğunu belirttiler.
İsveç: Eşit Ücret Konferansı
Belediye işçileri sendikası Kommunal’in öncülüğünde İsveç sendikaları, toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki öncelikleri ve eşit ücreti müzakere etmek için 26 Mayıs’ta bir konferans düzenledi. İşverenle ücret görüşmeleri sonbaharda başlayacak olmasına karşın Kommunal, eşit ücret ve kadın erkek arasındaki maaş farkının kapatılması konularına odaklanılması gerekliliği savını sürdürmek istiyor. Pazarlıkların diğer kilit noktalarıysa geçici çalışmanın azaltılması olacak. Konferans LO Konfederasyonuna bağlı sendikaların müzakerelerde ortak yönelim sağlamaları için koordinasyonu geliştirmeyi amaçlamaktaydı.
İngiltere: Yerel Yönetimler İşçilerinde Düşük Moral Endişesi
Yerel yönetimlerde çalışan işçiler üzerinde uygulanan bir ankette işçilerin personel yetersizliği, ağır iş yükü ve şiddet tehdidi gibi faktörler sebebiyle çalışma yaşamlarından hoşnutsuz oldukları belirlendi. Anketi cevaplayan işçilerin %60’ı çalışma yaşamlarına akseden morallerinin son 12 ayda hızla düşüşe geçtiğini belirtirken, yalnızca %50’nin altında bir kısmı işlerini bir başkasına tavsiye edebilecekleri yanıtını verdileri. İngiltere sendikaları, hükümetin yerel yönetimlerde çalışan işçiler için 2009 yılında öngördüğü %0,5’lik maaş zammı teklifini henüz reddetmişlerdi.
İrlanda: Sendikalar Krizi Değerlendirmeye Devam Ediyor
Hükümet ve sendikalar arasında devam eden ve küresel finansal krizin ulusal etkilerinin bertaraf edilmesine yönelik sendikaların 10 önerisinin değerlendirildiği görüşmeler, hükümetin, sendikaların önerilerini gerçekleştirmeye yönelik istekliliğini ortaya koyan başbakanın mektubu ile son bulacak gibi görünüyor.
Avusturya: Ücret Artış Oranına Protesto
GPA-DJP ve VIDA sendikaları üyeleri, 25.000 kişilik bir toplulukla, 13 Mayıs günü Viyana sokaklarında ücret zamlarının yetersizliğini protesto ettikleri bir miting düzenlediler. Mitingin amacı, sendikaların önümüzdeki aylarda ücret adaletinin sağlanması ve kayda değer bir maaş zammının gerçekleşmesi için toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam etmesi yönündeki tavırlarını, işverenlerin açıkça anlamalarını sağlamaktı. Üyeler bu mitingle, şirketler büyük karlar elde ederken, ekonomik daralmanın bedelini işçilerin ödemeyeceğini vurguladılar.
Birleşik Arap Emirlikleri: “Mutluluk Adası”nda Göçmen İşçi Patlaması
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Kurumu, Abu-Dhabi’de inşası süren ve lüks konut ve otellerin yer alacağı 27 Milyon $ değerindeki Saadiyat Adası’nda, Güney Asya’lı işçilerin sayısında ciddi bir artış oluğuna dikkat çeken bir rapor yayınladı. Raporda söz konusu göçmen işçilerin, şirketleri tarafından son derece kötü şartlarda, sağlık ve güvenlik önlemleri alınmadan ve sosyal haklarından yoksun biçimde çalıştırıldıkları kaydediliyor. Ayrıca rapor, güvencesiz çalıştırılan bu işçilerle ilgili alınması gereken bir dizi önleme de yer veriyor.
Ukrayna: Son Maç
Euro – 2012’ye hazırlanan Ukrayna’da, yapılacak iyileştirmeler sebebiyle yıkımına karar verilen NSK Olympiyski Stadı’nda son maç, inşaat işçileri sendikası Kievmiskbud yönetici ve üyeleri ile, gazeteciler arasında oynandı. Ukrayna Gençlik ve Spor Bakanı Yuri Pavlenko da işçilerin takımında forma giydi. Ukrayna’da gerçekleşecek finaller için başlanılan inşaat projelerinde toplam 1040 inşaat işçisi çalışıyor.
Porto Riko: 45.000 Kamu İşçisi İşini Kaybetmenin Eşiğinde
Porto Riko hükümeti, küresel finansal krizin ülkelerindeki etkisini bahane ederek 45.000 kamu işçisini işten çıkarmayı ve yürürlükteki toplu iş sözleşmesini askıya almayı planlıyor. Bu plan dahilinde hükümet tarafından hazırlanan yasa taslağına PSI üyesi sendikalardan ve dünyanın dört bir yanında tepki yağıyor. Söz konusu taslak yasalaştığı takdirde Porto Riko’da çalışma yaşamının büyük bir darbe alacağı herkesin ortak görüşü.