Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW) İnşaat Daimi Komitesi 2016 ikinci yarıyıl toplantısı Brüksel’de gerçekleştirildi. Toplantıya sendikamızı temsilen Genel Başkanımız Ramazan Ağar, Genel Sekreterimiz Tevfik Özçelik ve Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk katıldılar. 17 Avrupa ülkesinden 27 komite üyesinin hazır bulunduğu toplantının konuk katılımcıları arasında kardeş örgütlerimizden AĞAÇ-İş Genel Başkanı Mürsel Taşçı ve TARIM ORMAN-İŞ Genel Başkanı Şükrü Durmuş da vardı.
EFBWW, gerek Genel Sekreter Sam Hagglund ve İnşaat Komitesi Sekreteri Werner Buelen, gerekse merkez ofisinde istihdam edilmiş uzman kadrosu ile Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nda güçlü bir kulis gücüne sahiptir. İnşaat Daimi Komitesi toplantıları ise geleneksel olarak, AB düzeyinde süregelen yasa hazırlıklarının müzakere edildiği ve sendikaların karşı stratejilerini tespite yönelik çalışmalar yürüttüğü platformları teşkil eder. Belirlenen stratejiler, inşaat sektöründe örgütlü sendikaların yasa ya da taslak yasalara ilişkin değişiklik taleplerini içerir ve komite EFBWW üst yönetimine parlamenterler ve komisyonerler nezdinde bu beklentileri gerçekleştirmeleri görevini verir.
İnşaat Daimi Komitesi 2016 ikinci yarıyılı toplantısı, anılan çerçeveye uygun olarak, AB gündeminde yer alan yasama çalışmalarını müzakere başlıkları olarak almıştı. Komite üyesi sendikaların 2016 yılı içerisinde hayata geçirdikleri toplu pazarlık müzakerelerinde yaşanan gelişmelere ilişkin oturum, işçi sağlığı ve iş güvenliği koordinasyon grubu faaliyet raporu sunumu ile İtalya inşaat sektöründe yolsuzluk ve İngiltere’nin AB’den çıkma kararının ele alındığı tematik tartışmalar gibi diğer gündem maddeleri yanında öne çıkan başlıklar: Avrupa Sosyal Haklar Şartnamesi, AB Komisyonu’nca önerilen hizmetler pasaportu ve göç idi.
Avrupa Sosyal Haklar Şartnamesi
Sosyal haklar şartnamesi, hukuki bir niteliğe sahip olan, tüm AB üyesi ülkelerin istihdam ve sosyal politikalar alanlarında üzerinde mutabık olduğu kilit öneme sahip ilke ve değerlerin çerçevesini çizen müstakil bir referans belgesini ifade eder. AB düzeyinde ve uluslararası düzeyde geçerliliği olan ve ILO konvansiyonları ile tanımı yapılmış haklar bu belgenin içeriğini oluştururlar. Şartname özetle; işçilerin temsil, ücret, sağlık ve güvenlik, çalışma saatleri gibi tüm hakları için AB düzeyinde asgari seviyeyi belirleyecektir.
Avrupa Komisyonu’nun Mart 2016’da üzerine çalışmalar başlattığı şartnameye ilişkin sosyal taraflarla süregelen çalışmaların Aralık ayında tamamlanması bekleniyor. EFBWW Genel Sekreteri Sam Hagglund, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) tarafından oluşturulan çalışma grubu üyesi ve komisyon üyeleri ile gerçekleştirilen müzakerelerde inşaat işçileri sendikalarının taleplerini iletiyor.
EFBWW üyesi sendikaların şartnameye ilişkin talepleri şu şekilde sıralanmaktadır: Temel sosyal haklar, ekonomik özgürlüklerden önce gelmelidir. Sosyal güvenlik sistemleri iyileştirilmelidir. Nitelikli istihdam olanakları arttırılmalıdır. İşçi hakları ve sendikalar haklar kısıtlanmamalıdır. Şartname, sosyal diyalogu ve toplu pazarlık hakkını teşvik edici nitelik arz etmelidir.
Hizmetler Pasaportu
Avrupa Komisyonu Ekim 2015 tarihli tebliğinde AB İç Pazarı dahilindeki bazı sektörlerde işçilerin üye ülkeler arasındaki geçişkenliğini yetersiz bulunduğunu belirterek bir “hizmetler pasaportunun” kullanıma sokuması önerisinde bulundu. Ne var ki, inşaat sektörünün de yer aldığı bu sektörlerin temsilcilerinden bahsi geçen tipte bir talep gelmediği ve komisyonun ancak yanlış bilgilenme nedeniyle bu ihtiyacın varolduğu kanısına vardığı EFBWW tarafından defaten belirtildi.
Pasaport özetle işçilerin kendi ülkesi ile çalışmaya gidecekleri AB üyesi ülkenin, hizmetlerin tedariki esnasında ihtiyaç duyacakları bilgileri (şirketler, vergi numaraları, işçilerin özlük bilgileri vb.) ortak bir elektronik platformda paylaşabilmelerini ve kontrol edebilmelerini sağlayacak.
Uluslararası üst kuruluşumuz EFBWW ve sosyal paydaşı Avrupa İnşaat İşverenleri Federasyonu (FIEC), komisyonun önerisi ardından gerçekleştirdikleri münferit ve müşterek çalışmalar ardından komisyona, böyle bir belgenin uygulamaya alınmasına yönelik girişimleri derhal durdurma çağrısında bulunan bir bildiri ilettiler.
Göç
Avrupa Birliği’nde göçmen işçiler ile ilgili kuralları belirleyen hatırı sayılır sayıda direktif ve yönetmelik yer almasına karşın, üye ülkelerin bir kısmı tam ve eksiksiz uygulamaya geçmiş, diğer bir kısmında ise sorunlar artarak devam etmekte. Bunun yanı sıra, sendikaların da münferit olarak yürüttüğü sosyal kimlik kartı, çalışma müfettişleri ile karşılıklı raporlama prosedürleri ve kamuoyu bilgilendirme kampanyaları birbiri ile koordinasyona ihtiyaç duymakta.
EFBWW üyesi sendikalardan bilhassa inşaat sektöründe örgütlü bulunanlar federasyondan bir süredir “göç” teması üzerine bir seminer gerçekleştirilmesini talep etmekteydiler. İnşaat Daimi Komitesi talebi dikkate alarak Avrupa Sendikalar Enstitüsü (ETUI) ile 2017 yılı Mart ayında bu nevi bir organizasyonun gerçekleştirilmesi kararı aldı.
Seminer; göçmen işçilerin mevcut durumunun ortaya konulması, güçlüklerin ve güçlükleri aşmada sendikaların rolünün tespit edilmesi, göçmen işçilerin kayıt dışı çalıştırıldığı ve haklarının istismar edildiği vakaların ortaya çıkarılması, ülkelerin sosyal güvenlik sistemleri ile çalışma yasalarında göçmen işçilerin istismarına neden olan boşlukların analizini ele alacak.
6 Ekim 2016