Uluslararası üst örgütümüz Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW) Yönetim Kurulu 7 Haziran, Çarşamba günü Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplandı. 2017 birinci yarıyıl gündemi ile gerçekleşen oturumlara Sendikamızı temsilen EFBWW Yönetim Kurulu ve İnşaat Daimi Komitesi Üyesi de olan Genel Başkanımız Ramazan Ağar, beraberinde Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk ile katıldılar.
İnşaat, yapı materyalleri, çimento, ağaç işleri ve ormancılık sektörlerinde örgütlü 20 sendikadan 34 üyesi ile toplanan EFBWW Yönetimi Kurulu’nda ayrıca EFBWW Genel Sekreteri Sam Hagglund, İnşaat Sekreteri Werner Buelen ve İSG Sekreteri Rolf Gehring’in yanı sıra EFBWW uzmanları da yer aldılar. Yönetim Kurulu oturumları son yıllarda Avrupa’ya yönelen göç dalgasının bir sonucu olarak, AB üyesi ülkelerde yükselişe geçen yabancı düşmanlığına dikkat çekmek amacıyla hazırlanmış olan “Gerçekte Kimsin?” adlı belgesel gösterimi ile başladı.
EFBWW Başkanı Dietmar Schafers’in açış konuşması ardından gündemin ve 24 Kasım 2016 tarihli son EFBWW Yönetim Kurulu Toplantısı tutanaklarının onanmasına geçildi. Genel Sekreter Hagglund’un EFBWW Sekretaryası’na ulaşan dokümanları takdimi ardından Hırvatistan Bağımsız Yol İşçileri Sendikası’nın üyelik başvurusu değerlendirildi. EFBWW Yönetim Kurulu, Hagglund’a 2017 yılı ikinci yarıyıl toplantısına dek anılan sendika ile irtibata geçmesi ve kurul kararının bu irtibat dolayısıyla hazırlanacak raporun incelenmesi ardından alınması yönünde önerisinde bulundu.
Yönetim Kurulu Toplantısı’nın yedinci gündem maddesi dahilinde EFBWW Denetim Kurulu ve bağımsız mali denetçinin 2016 yılı için hazırlamış olduğu Taslak Mali Rapor’a ilişkin görüşmeler gerçekleştirdi. Aynı gündem maddesi içerisinde EFBWW İnşaat Sekreteri Werner Buelen, Avrupa federasyonunca nihayete erdirilmiş veya hale süregelen projelere ilişkin bir sunuş gerçekleştirdi. Buelen’in sunuşu ardından İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI) ve EFBWW Başkanları tarafından hazırlanan “İşbirliği Anlaşması Taslağı” üzerine müzakerelere geçildi. Genel Başkanımız Ramazan Ağar, bu gündem maddesi çerçevesinde gerçekleştirdiği konuşmasında şu sözlerine yer verdi:
Ağar, “Kimin daha az, kimin daha fazla Avrupalı bakmaksızın,
bütüncül bir Avrupa kurmak elzemdir”
“Geride bıraktığımız yıllar içerisinde burada sizlerle paylaşma imkanı bulduğum konulardan biri, taşeron işçisi olarak çalıştırılan 10 bini aşkın işçinin, kamuda asıl işçi statüsü elde etmesi yolunda kazandığımız zafer idi. Bu zafer aynı zamanda mücadelemiz süresince EFBWW ve üyesi bulunan dost ve kardeş sendikalarla kurduğumuz dayanışmanın da zaferidir. Şimdi daha kapsayıcı bir dayanışmayı inşa ediyoruz; BWI ve EFBWW’nin birleşmesini.
EFBWW’nin Avrupa Birliği üyesi ülkelerden dostlarım için hayati önem arz ettiğini biliyorum. AB yasama organlarının işçiler aleyhindeki politikaları karşısında, güçlü bir EFBWW’ye olan ihtiyacın farkındayım. Ne var ki; federasyonun Avrupa Birliği dışından sendikalar için de aynı öneme sahip olduğu göz ardı edilmemelidir. Çünkü her biri burada icat edilen güvencesiz ve esnek istihdam modelleri ile yüksek emeklilik yaşı ve kıdem tazminatı fonu gibi çalışma hayatı reformlarının en ağır biçimleri, Avrupa Birliği uygulamalarını gerekçe gösteren hükümetlerce ülkelerimizde hayata geçirilmek istenmektedir.
Karşımızdaki güçlüklerin aşılabilmesi için, EFBWW’nin Brüksel’e ilişkin kabiliyetlerinin yanı sıra; deneyim paylaşımı sağlayabileceğimiz platformlara, sendikal kapasite gelişimini amaçlayan projelere ve en önemlisi örgütlenme çalışmalarımızı güçlendiren kampanyalara da ihtiyaç duymaktayız. İşte bu nedenle, BWI Avrupa’yı devralma iddiasındaki EFBWW’nin, faaliyetlerini, saydığım üç önemli bileşeni de içeren BWI Küresel Eylem Planı’na uyumlu olarak gerçekleştirmesi bizim için temel koşuldur.
Bu temel koşul hayat bulmadığı takdirde; terörizm, iklim değişikliği, çok uluslu şirketler, kadın, genç ve göçmen işçilerin durumu gibi tüm kıtanın ve hatta dünyadaki tüm sendikaların ortak gündemine ilişkin mücadelenin bir ayağı aksayacaktır. Kimin daha az, kimin daha fazla Avrupalı olduğuna bakılmaksızın, AB üyesi ya da değil ayrımı yapmaksızın, BWI ve EFBWW’nin güçlü yönlerini buluşturan, bütüncül bir Avrupa yapılanması kurmak bu nedenle elzemdir. Bu; mücadelemizin insan hakları, işçi hakları ve sendikal haklar lehine sonuçlanması için bize düşen sorumluluktur.
Sözlerime son verirken, bir işbirliği veya ortaklaşmadan ziyade, birleşme olarak nitelendirdiğim bu sürecin, işçiler lehine ve dayanışma ruhuna uygun bir biçimde tamamlanacağı hususunda dostum Dietmar’a duyduğum güveni ifade etmek isterim. Yalnızca YOL-İŞ’e değil, bölgemizdeki tüm sendikalara ait olan önerilerimizin kabul göreceği inancımla, tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim”.
Genel Başkanımız Ramazan Ağar’ın EFBWW Yönetim Kurulu’nun diğer üyeleri ile görüşlerini paylaştığı BWI – EFBWW İşbirliği Protokolü başlıklı gündem ardından Avrupa sendikal hareketinin politik gündemini teşkil eden başlıklardan genç işçiler, cinsiyet eşitliği ve göçmen işçiler başlıklı maddeler üzerine müzakereler gerçekleştirildi. EFBWW’nin Avrupa Komisyonu ve AB Parlamentosu nezdinde devam eden yasama süreçlerine ilişkin faaliyetlerine konu olan İşçi Temini Direktifi, sınır ötesi sosyal güvenlik uygulamaları ve Enerji Verimliliğine Uygun Binalar Direktifi, Yönetim Kurulu’nun öğleden sonraki oturumlarında Hagglund ve Buelen tarafından sunulan raporların içeriğini oluşturmaktaydı. EFBWW Yönetim Kurulu birleşimi; Sağlık ve Güvenlik, Sosyal Diyalog ve Avrupa Çalışma Konseyleri alt gruplarının sundukları faaliyet raporlarının onanması ardından sona erdi.