İtalya İnşaat ve Bağlı İşkolları İşçileri Federasyonu (FILCA-CISL) ile ortaklaşa sürdürdüğümüz “İnşaat Sahalarında Sosyal Diyalog ve Güvenlik” başlıklı proje dahilinde planlanan seminerlerin ikinci ayağı 20 – 22 Eylül 2011 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirildi. Seminere, aynı zamanda Sendikamızı Yönetim Kurulu Üyeliği ile Genel Başkanımız Ramazan Ağar’ın temsil ettiği Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW) Başkanı da olan FILCA-CISL Başkanı Domenico Pesenti ile aynı sendikadan yöneticiler, Alman IG-BAU Sendikası, Fransız FNCB-CFDT Sendikası, Polonya’dan BUDOWLANI Sendikası, Belçika’dan ACV-CSC Sendikası temsilcileri katıldılar. İlk ayağı 5 – 7 Nisan 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşen seminerde, Türkiye’deki duruma ilişkin sunumlarını yapmak üzere Sendikamızı temsilen TİS Daire Başkanı Mehmet Babadağ, Eğitim Müdürü Hasan Aktaş ve Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk hazır bulundular.
Seminer Proje Direktörü Franco Turri’nin açış konuşması ile başladı. Turri, İstanbul seminerinde ele alınan başlıklar ve günün oturumlarına ilişkin teknik bilgilendirme yaptı. İlk oturumun başlığı “İnşaat sektörünün başlıca kritik yönelimleri ile bunların sağlık ve güvenlik sistemine etkileri” idi. Bu bölümde ülke sunumlarını gerçekleştiren Fransa, İtalya, Polonya ve Belçika’dan temsilciler; emek piyasası ve eğitim, iki taraflılık, kamu ihaleleri ve taşeronluk pazarı, müzakere ve temsil, ulusal hukuk ve Avrupa hukuku ilişkisi konularında bilgi aktardılar. İlk gün oturumları sunumlara ilişkin tartışma ve değerlendirmelerle sona erdi.
Seminerin ikinci günü, ilk oturumun çerçevesinde Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk’un sunumu ile başladı. Burada katılımcılara; Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatının tarihsel gelişimi ve mevcut durumu, AB yasaları ile uyumlulaştırılan yönetmelikler ve son 10 yıla ilişkin iş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri çerçevesinde Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği hususunda ilerleme kaydetmek adına öneriler aktarıldı, TİS Daire Başkanı Mehmet Babadağ Türkiye inşaat sektöründe faaliyette olan çok uluslu şirketlerdeki uygulamalara ilişkin detaylı bilgiler verdi. Seminerin ilk bölümü Alman IG-BAU Sendikası temsilcilerinin sunumu ve değerlendirmeler ile devam etti.
Öğle arası ardından başlayan ikinci bölüm proje dahilindeki sendikaların iyi uygulama örneklerine ayrılmıştı. İlk örnekler Polonya, Belçika, Almanya ve İtalya tarafından aktarıldı. Bu bölümde kürsü alan Eğitim Müdürü Hasan Aktaş Türkiye inşaat sektörüne ilişkin güncel istatistiklerden hareketle, “Sağlık ve güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesinde örgütlenme ve sendikal eğitimin rolü” ana başlıklı bir sunum yaptı. Aktaş ayrıca, TES Eğitim Şantiyemiz ve burada yapılan başlıca etkinlikler hakkında bilgi verdi.
Seminerin üçüncü ve son günü iyi uygulama örneklerinin karşılaştırılmasına ilişkin değerlendirmeler ve ulusal temsilciler arasında bilgi alış verişi ile başladı. Son bölümde söz alan EFBWW Sağlık ve Güvenlik Sekreteri Rolf Gehring, federasyonun iş sağlığı ve güvenliği hususunda Avrupa uygulamaları ve süregelen kampanyalar hakkında bilgi verdi. Seminer, FILCA-CISL’den Lanfranco Vari’nin kapanış konuşması ardından sona erdi. Projenin 11 Ekim 2011 tarihinde Varşova’da gerçekleşecek üçüncü ayak toplantıları ardından bir rapor hazırlanarak, katılımcı altı ülkedeki mevcut sorunların aşılması hususunda ortaklaştırılmış stratejiler ve yönelimler belirlenecektir.