TÜRKİYE YOL-İŞ SENDİKASI’NDAN
TBMM VE HÜKÜMET’E ÇAĞRI
2005 Yılında, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatılıp işçiler İl Özel İdarelerine devredilirken;
Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan
“AMACIMIZ, KÖYE VE KÖYLÜYE DAHA HIZLI ULAŞMAK, BU NEDENLE YEREL YÖNETİMLERİ GÜÇLÜ KILMAK İSTİYORUZ. İL ÖZEL İDARELERİNE DEVREDİLEN İŞÇİLERİN SADECE İŞVERENİ DEĞİŞECEK BUNUN DIŞINDA BAŞKA BİR SORUN YAŞAMAYACAKLAR, KEFİLİ BENİM.”
demişti.
Ancak; sadece 1 yıl önce İl Özel İdarelerinden “ihtiyaç fazlası” olduğu ileri sürülen binlerce işçi 6111 sayılı Yasa ile Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesine nakledilmiştir.
Şimdi ise, “Bazı Büyükşehir Belediyelerinin Sınırlarının Değiştirilmesi ile 13 ilde Büyükşehir Belediyesi Kurulması …”hakkında kanun tasarısı ile oluşacak toplam 29 büyükşehirde çalışan on binlerce İl Özel İdaresi işçisinin Büyükşehir Belediyeleri ile ilçe belediyelerine nakledilmeleri gündeme getirilmiştir.
Halbuki, yine 6111 sayılı yasa ile belediyelerde çalışmakta olan işçilerden on binlercesi “ihtiyaç fazlası” olarak tespit edilip Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatlarına dağıtılmışken, bu kez de İl Özel İdarelerinden on binlerce işçinin Büyükşehir belediyelerine devri, yeniden bu işçilerin “ihtiyaç fazlası” diye nitelenerek başka kurumlara dağıtılmasına neden olacaktır.
Bununla birlikte, yıllarını köy yollarının yapımına; bakım ve onarımına; asfaltlanmasına; kışın en kötü hava şartlarında bile hayatı pahasına kar mücadelesi yaparak açık tutulmasına; köyün kanalizasyon ve içme suyu gibi alt yapı yatırımlarının yapılmasına; Tarım arazilerinin ve hayvanların sulanması için gölet yapımına kamu binalarının inşaası, tamir ve tadilatına; duble yolların yapılmasına ve bu yolların bakım ve onarımına veren sendikamız üyesi işçilerin emekleri yok sayılacak ve halkımızın hayati öneme haiz bu ihtiyaçlarının giderilmesinde de aksaklıklar yaşanacaktır.
Bu düzenleme, hizmetlerin gereğince kaliteli ve kalifiye personel eli ile görülmesini engelleyecek, kuruma emek verenler dışlanacak, emekli olmaya zorlanacaklardır.
Büyüyen şehir sınırları nedeniyle hizmetin etkin ve zamanında verilmesi aksayacak, hizmete erişimde sorunlarla karşılaşılacaktır.
Bu yasa ile adı mahalleye dönüşecek beldelerin ve köylerin hayatlarında gerçek gelişmeler olmayacaktır.
Şimdiye kadar mevcut Büyükşehir Belediyelerinde bu hizmetler nasıl yürütülüyorsa, yeni kurulacak 13 Büyükşehir Belediyesinde de aynı şekilde yürütülmesinin daha doğru olduğu inancındayız.
BİR DİĞER ÖNEMLİ SORUN DA; KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERLERİNDE ARACI FİRMALAR VASITASIYLA ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HUKUKİ DURUMU,YARGISAL SÜREÇ VE GELİNEN AŞAMADIR.
Yargı; Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılan Sendikamız üyesi, kadrosuz 7 bin’e yakın işçinin Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduğuna karar vermiştir.
Bu karar sonrasında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım, Maliye Bakanlığına hitaben yazdığı 02.06.2012 tarihli ve 00478 sayılı yazıda yargı kararını belirttikten sonra, Karayolları Genel Müdürlüğünün bu işçilere ihtiyacı olduğunu vurgulayarak kadro talebinde bulunmuştur. Ancak Maliye Bakanlığı yazıya cevap vermediği gibi yargı kararlarının gereği olan kadro tahsislerini de yapmamıştır.
Bu gelişmeler üzerine, Karayolları Genel Müdürlüğü yargı kararlarına uymak ve kadro tahsis talebinde ısrar etmek yerine, hukuka aykırı ve muvazaalı olan bu çalışma sistemine de devam edemeyeceği için bazı Bölge Müdürlüklerinde işin tümünü anahtar teslimi ihaleye vermiştir.
Karayolları Genel Müdürlüğü bu uygulamayı 2013 yılından itibaren tüm işyerlerinde hayata geçirmeyi planlamaktadır.
Bu durum kadrosuz çalıştırılan 7 bin işçinin işini kaybetmesine neden olacağı gibi, Karayolları Genel Müdürlüğünde yıllardır kadrolu olarak çalışan 11 bin işçinin ve yurt genelindeki 11 bin 555 adet iş makinesinin de atıl hale gelmesine neden olacaktır.
Açıkça görüldüğü üzere Karayolları Genel Müdürlüğü’nce izlenen bu yöntem hiçbir sorunu çözmeyecek, aksine telafisi mümkün olmayan yeni sorunlar yaratacaktır.
Yargı kararlarının uygulanması halinde işçilerin mağduriyeti önlenmiş, diğer yandan da Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ve ülkemizin menfaati korunmuş olacaktır.
Durumu kamuoyuna, TBMM Üyelerine ve Hükümetimize saygılarımızla bildiririz.
TÜRKİYE YOL-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU