8 Mart 1857 günü Amerika’nın New-York şehrinde erkeklerle eşit haklara sahip olmak için genel greve giden kadın dokuma işçilerinden 129’u kapatıldıkları fabrikada çıkan yangında can verdiler.
Bu yangın; eşit ücret, eşit muamele ve ayrımcılığın son bulması için mücadele veren tüm emekçi kadınların yolunu aydınlattı…
1910’da toplanan 2. Uluslararası Kadınlar Konferansında 129 kadın işçinin can verdiği 8 Mart günü oybirliği ile “ Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kabul edildi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart Gününü “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul etmesiyle 8 Mart, Dünya çapında bir mücadele ve dayanışma günü haline geldi.
Böylece her yıl 8 Mart Günü kadınların; eşit ücret, daha iyi çalışma koşulları, çalışma sürelerinin kısaltılması, insan onuruna yakışır iş ve çalışma ortamı, barınma hakkı, seçme ve seçilme hakkı gibi taleplerini 8 Mart tarihinde çeşitli etkinliklerle duyurmaya gayret ettiler. Bu nedenle 8 Mart tarihi; kadınların ekonomik, sosyal, hukuksal taleplerini ortaya koydukları bir mücadele günü niteliği kazandı.
Kısaca emekçi kadınlar 156 yıldır; eşit ücret, eşit hukuk, eşit insan olmak gibi en temel hakları için mücadele vermektedirler.
Özellikle ekonomik kriz gerekçesi ile daha yoğun biçimde kadınların işten çıkarılması, düşük ücretle ve güvencesiz koşullarda çalıştırılması, boşanmak istediği veya boşandığı için ölüm dahil şiddetle karşılaşması, taciz ve tecavüze uğradıkları gerçeği, 8 Mart gibi bir mücadele gününün ne denli haklı ve anlamlı olduğunu göstermektedir.
Analarımız, eşlerimiz, bacılarımız olan kadınların insanca muamele görmesi, eşit bireyler olarak yaşaması ve en az erkekler kadar özgürlüklere sahip olması aynı zamanda temel bir insan hakkıdır.
Ulusal Kurtuluş Savaşımızın, evimiz-ocağımızın ve üretimin belkemiği olan kadınlarımızın; daha insanca çalışma ve yaşama koşullarını hak ettiklerinden zerre kadar kuşkumuz yoktur.
Bu nedenle 8 Mart 2014 yılında haykırıyoruz !
- Kadına şiddet, tecavüz, taciz son bulsun!
- Kadınların uğradıkları şiddet nedeniyle yaşamlarını yitirmeleri büyük bir utançtır!
- Kadınların ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesine son !
- Eşit işe eşit ücret!
- Çocuk gelin ve küçük yaşta evliliğe son!
- Kadınların eğitimden yoksun bırakılması insanlık ayıbıdır!
- Aşırı doğum dayatması, şiddettir!
- Kapitalist sistemin kriz gerekçesiyle kadını fuhuşa zorlaması şiddettir!
- Kadın bedeni, ana bedenidir, reklam malzemesi olarak sunulması şiddettir!
Daha yaşanabilir bir dünya, daha demokratik bir ülke ve daha özgür bir yaşam… Emeğin, hakkını alabildiği bir çalışma hayatı ancak ve sadece kadın-erkek tüm emekçilerin kol kola girmesi ile sağlanabilir.
Kadın parlamenterler tarafından sunulan 8 Mart Gününün tatil olması önergesi haklıdır, yerindedir ve destekliyoruz!
Bu düşünce ile kadın üyelerimizin, tüm kadın emekçilerin, analarımızın ve tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü içtenlikle kutluyoruz!
Daha Güvenli bir çalışma hayatı, daha insanca yaşam koşulları, savaştan ve şiddetten arındırılmış bir dünya umudu ile
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!