“Herkese İş, Herkese Adalet” – Bu slogan BWI üyelerinin her gün uğruna savaştıkları değerlerin ifadesidir. BWI üyeleri Katar’dan Panama ve Uganda’ya, IKEA’dan Holcim ve Lafarge işletmelerine kadar her yerde sosyal adaleti savunmak adına ön sıralarda yer almaktadırlar. Neoliberal politikaların olumsuz sonuçlarının devam ediyor oluşu; ekonomilerin ve hükümetlerin başarısının, trilyonerlerin sayısına ya da gayri safi yurt içi hasılanın büyüklüğüne değil, toplumlarda refahı yaratabilme gücüne sahip olan işçilerin icra ettiği bilgi ve becerilere dayandığını ve bu işçilerin yaratılan bu toplumsal zenginlikten pay alma hakkına sahip oldukları gerçeğini, bir kez daha yüzümüze vurdu.
Küresel düzeyde denetim altına alınmamış olan sermaye, toplumsal huzursuzluk ve gerginliğe, ekonomik sebeplerden dolayı artan göçe ve iklim değişikliğine yol açmaktadır. İnsana yakışır işler gitgide azalırken, yoksulluk artmaktadır. Zengin ve fakir arasındaki uçurum genişlemeye devam etmektedir. Eşitsizlik, genel olarak genç nesillerin yoksulluğa mahkum olmalarına sebep olmaktadır. Dünya genelindeki pek çok ülkede genç nesil, ebeveynlerinin yüzleştiğinden daha belirsiz olan bir gelecekle karşı karşıyadır.
Sendikaları baskı altına almak ya da göz ardı etmek, toplumsal gerilemeye neden olmaktadır. Yedi kıtanın her birinde, sendikalarımız birlik ve beraberlik içinde herkese iş ve herkese adalete dealine ulaşmak için hiç olmadığı kadar mücadele etmektedirler. Bu da ortak taleplerimizin insana yakışır iş imkanlarına, insana yakışır bir hayata sahip olunması için gereken ücretlere, insanca çalışma saatlerine, iş yerinde sağlık ve güvenlik koşullarının ve sosyal güvenliğin sağlanması koşullarına eşit erişimin olanaklı hale getirilmesi olarak belirlendiği anlamına gelmektedir. Bu talepler, sadece örgütlenme ve eyleme geçme açısından bağımsız ve özgür olan sendikaların var olduğu ülkelerde yaşam bulabilir.
İlk olarak; adaletli, sosyal ve sürdürülebilir bir politika için savaşacağız. Hükümetler alt yapı projelerine, inovasyona, araştırmaya, kalkınmaya, mesleki ve teknik eğitime yatırım yapmak zorundadırlar. Bu yatırımları finanse etmek için toplumun zengin kesiminin katkıda bulunmasına ihtiyaç vardır. Bu amaçlara ulaşmak için sendikalar sosyal ve siyasal açıdan aktif olmak zorundadırlar.
İkinci olarak; sendikal hakların tam anlamıyla tanınmasını talep ediyoruz. Sendikalar tüm dünyada büyük bir baskı altındadırlar. Her yeni gün sendikal eylemde bulunmak ve toplu iş sözleşmesi hakkımızdan yararlanmak için mücadele ediyoruz. Acil olarak, tüm ülkelerde daha güçlü sendikalar kurmaya ve sendika üyelerinin sayısını artırmaya ihtiyacımız var. Ne Kolombiya’da, ne de dünyanın herhangi başka bir yerinde sendikacılar cinayetlere kurban gitmemelidirler. Hiçbir işçi sendikaya üye olduğu için işini kaybetmemelidir.
BWI üyesi sendikalar birlik ve beraberlik içinde, 12 milyon üyesiyle beraber; insana yakışır, güvenli ve sürdürülebilir istihdam için mücadele edecektir. Dayanışma içinde “Herkese İş, Herkese Adalet” demeye devam edeceğiz.