Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu’nun (EPSU) her yıl aynı alt bölgeden üye örgütlerini bir araya getiren etkinliklerinden, Türkiye’nin de dâhil olduğu Güney Doğu Avrupa Bölge Toplantısı 2014 yılı ayağı, 20 – 21 Haziran 2014 tarihlerinde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleştirildi. Toplantıya ayrıca Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Moldova ve Romanya’da kamu sektörünün; yerel yönetimler, sağlık – sosyal hizmetler, merkezi idareler ve kamu hizmeti kuruluşları iş kollarında örgütlü sendikalardan yönetici ve uzmanlar da hazır bulundular.
EPSU yönetiminden Genel Sekreter Jan Willem Goudriaan, Güney Doğu Avrupa Bölge Koordinatörü Marina Irimie ve Toplu Pazarlık Birimi Direktörü Richard Pond’un da iştirak ettiği toplantıda Sendikamızı, Genel Başkan Yardımcımız İsmet Tan ve Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk temsil ettiler. Toplantı; Güney Doğu Avrupa ülkelerinde EPSU ve üyesi sendikalar tarafından gerçekleştirilen faaliyetler, kadın ve cinsiyet eşitliği, 2014 yılı ve sonrası için EPSU tarafından hayata geçirilecek bölgesel faaliyetler ve örgütlenme ile mevcut örgütlülüğü muhafaza etme amaçlı sendikal çalışmaların müzakere edileceği bir gündem çerçevesinde tasarlanmıştı.
Toplantının ilk gün oturumlarında açış konuşmaları ve gündemin onanması ardından, katılımcı ülkelerin her birinden üye örgütlerin müştereken hazırladıkları ve son bir yıl içerisinde ülkelerinde sendikal haklar, endüstri ilişkileri ve sosyal diyalog alanlarında yaşanan gelişmeler, toplu sözleşmeler ve ücret koşullarında meydana gelen değişiklikler ile üye örgütler tarafından gerçekleştirilen eylemler başlıklarını içeren ülke raporlarının sunumuna geçildi.
Bu bölümde; 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, taşeronlaşmaya ilişkin kanun değişikliği tasarısı, Ulusal İstihdam Stratejisi 2012 – 2023, özelleştirme, Soma katliamı ve Yatağan işçilerinin durumu, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu konuları üzerine Sendikamız YOL-İŞ’in görüşlerini aksettiren raporumuzu Bölge Komitesi delegelerine sunduk. Raporumuz aracılığıyla ayrıca; Karayolları Genel Müdürlüğü taşeron işçilerinin örgütlenmesi, İl Özel İdareleri ve yakın tarihli yasal düzenlemeler, “Biz Yoksak, İnşaat Yok!” başlıklı özel sektör örgütlenme stratejimiz ve 2013 yılı içerisinde bağıtladığımız ve müzakereleri süren toplu iş sözleşmelerimiz ile ilgili delegasyonu bilgilendirdik.
Genel Başkan Yardımcımız İsmet Tan bu bölümde yaptığı konuşmasında şu sözlerine yer verdi, “Özelleştirmeler, 2000 yılında 435 bin olan Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve özelleştirme kapsamındaki işletmelerdeki istihdamı, 2013 yılında 132 bine geriletmiştir. Bu uygulamanın, özelleştirmeye konu olan işletmelerde çalışan emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarına yaptığı doğrudan negatif etki gözle görülür haldedir. 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da yaşanan ve 301 maden emekçisinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliama konu maden işletmesi, redevans sisteminin bir ürünüdür. Türkiye Yol-İş Sendikası olarak, 9. EPSU Kongresi’nde sunduğumuz bildirgede de belirttiğimiz üzere; kontrol ve denetimi değil serbestleştirmeyi, kanun ve yönetmelikleri değil kuralsızlaştırmayı, insanların yaşam hakkını değil en yüksek karlılığı öncelik sayan özelleştirme ve taşeronlaşma, bu katliamda tespit edilmesi gereken yegâne faildir”.
Güney Doğu Avrupa Bölge Toplantısı, Bölge Direktörü Marina Irimie’nin bölge faaliyetleri ve yaşanan yakın tarihli gelişmeler konulu sunumu, Alt Bölge Kadın Komitesi Temsilcisi Lucia Sinica’nın 2014 yılı içerisinde iştirak ettiği etkinliklere ilişkin raporu ve EPSU Genel Sekreteri Jan Willem Goudriaan’ın “EPSU öncelikleri ve 9. Kongre’yi müteakip alt bölge faaliyet planı” başlıklı tebliği ile sürdü. İlk gün oturumları anılan başlıklara ilişkin müzakerelerin ardından Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) ile EPSU’nun 2014 yılı ve sonrasında Güney Doğu Avrupa Bölgesi’ne yönelik planlanmış aktivitelerin delegelere takdimi ile son buldu.
Toplantının ikinci günü “Sendikal Örgütlenme” başlıklı konferansa ayrılmıştı. Örgütlenme ve mevcut örgütlülüğü muhafaza etme amaçlı sendikal politikalar bölümünde söz alan Genel Başkan Yardımcımız İsmet Tan, konferans katılımcılarına Karayolları Genel Müdürlüğü’nde taşeron şirketler eliyle çalıştırılan işçilerin örgütlenmesi ve yargı nezdinde kazanılmış haklarımız için verdiğimiz mücadeleye ilişkin stratejilerimizi aktardı. Tan ayrıca, Büyükşehir Belediyeleri’ne devredilen, inşaat sektöründe uzmanlaşmış ve bu alanda eşsiz bir eğitim ve deneyim sahibi 11 bine yakın YOL-İŞ üyesinin, devir ardından uzmanlıkları dışında ve farklı bir işkolunda çalışmaya zorlanması riskinin ortadan kaldırılması politikamızda elde ettiğimiz kazanımlar ile gelecekte uygulamaya koyacağımız girişimler hakkında bilgi verdi.
Konferans, Genel Sekreter Goudriaan’ın “Örgütlenmenin EPSU Gündemindeki Yeri” ve Toplu Pazarlık Birimi Direktörü Richard Pond’un “Güney Doğu Avrupa Sendikalarının, EPSU’nun üye kazanma ve örgütlenme üzerine Avrupa düzeyindeki çalışmalarına entegrasyonu” başlıklı sunumları ardından sona erdi.