ITC – ILO “Sektörel Sosyal Diyalog” Çalıştayı
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) eğitim birimi ITC’nin Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ile ortaklaşa yürüttüğü ve Avrupa Komisyonu (EC) tarafından finanse edilen “Yeni AB Üyesi 12 Ülke ve Aday Ülkelerde Sektörel Sosyal Diyalog” başlıklı projenin son atölye çalışması 17 – 19 Kasım 2010 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Sendikamızı temsilen Genel Başkan Yardımcımız Bekir Avcı ve Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk katıldılar. Toplantıda ayrıca Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Litvanya, Malta, Romanya, Slovenya ve Makedonya’dan inşaat, metal, enerji, kimya, turizm, eğitim ve yerel yönetimler sektörlerinden sendika yöneticileri ve uzmanlar hazır bulundular.
Toplantıların ilk günü ETUC Genel Sekreter Yardımcısı Joel Decaillon’un “ETUC’un Politika Alanları ve Yeni Üye Ülkeler ile Aday Ülkelerde Gelişim” başlıklı konuşması ile başladı. Decaillon; üyesi bulunan konfederasyonlar ile ülkelerinin adaylık süreçlerinden bu yana sürdürüyor oldukları sektörel sosyal diyalog projelerine ve kat edilen aşamalara değindi. 2008 yılında başlayan ve içinde bulunduğumuz yıl toplamda 1.128.719 işçiyi temsil eden 57 sendikanın katılımıyla gerçekleştirilen anket çalışması ile son bulan projeye ilişkin raporun sunumunu ETUC Uzmanı Mario Svigir yaptı. Raporda dikkat çeken noktalar şöyleydi;
Ankete katılan sendikalardan son 5 yıl içerisinde üye sayıları %20’nin üzerinde azalanların oranı %18,8, %5 – %20 aralığında azalanların oranı %41,7, %5’in altında azalma yaşayanların oranı %18,8.
Son 5 yılda en çok üye kaybının yaşandığı sektörler sırasıyla metal, turizm, telekomünikasyon ve inşaat.
Genç işçilerin sendikalı olma oranlarına göre sektörler sıralandığında ilk sırayı turizm ve kimya alırken, son sıradaki iki sektör inşaat ve posta hizmetleri. Kadın işçilerin sendikalı olma oranlarında ise en yüksek örgütlülüğe sahip iki sektör turizm ve telekomünikasyon iken, son iki sırada enerji ve inşaat sektörleri yer alıyor.
Sendikaların %58’si, sendikal harekette yaşanan değişimin nedeni olarak iş organizasyonlarında yaşanan gelişmelerin, çalışma koşullarını ve istihdam ilişkilerini esnekleştirmesi olarak vurgularken, %29,2’si üretimin küreselleşmesinin, %27,1’i ise taşeronlaşma ve özelleştirmenin altını çiziyor.
Raporun ibrası ve katılımcılarla gerçekleştirilen tartışma ardından “Yeni Üye Ülkeler ile Aday Ülkelerde Sektörel Sosyal Diyalog ve Toplu Sözleşmelerin Nihai Durumu” başlıklı oturuma geçildi. Avrupa Maden, Kimya ve Enerji İşçileri Federasyonu (EMCEF) Genel Sekreteri Reinhard Reibsch ve Avrupa Metal İşçileri Federasyonu (EMF) Genel Sekreteri Peter Scherrer bu bölümde yaptıkları konuşmalarında sektörlerinde süregelen toplu sözleşme müzakereleri ve müzakerelerde sosyal diyalogun işlevselliği hakkında bilgi verdiler. Birinci gün oturumları Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) İdari Sekreteri Grigov Gradev’in katılımıyla gerçekleştirilen panel ile sona erdi. Gradev; AB genişleme sürecinde sendikaların pazarlık gücünü etkileyen faktörlere değindi.
Toplantıların ikinci günü ILO Brüksel Ofisi Direktörü Rudi Delarue’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Avrupa’da Sektörel Sosyal Diyalogun İşlevselliği ve Gücü” başlıklı oturum ile açıldı. Oturumda Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliği Genel Müdürlüğü Sosyal Diyalog Birim Yöneticisi Frank Siebern Thomas, Avrupa’da sosyal diyalogun gelişimi, AB yasalarında sosyal diyalog ve kurumlarının çeşitli ülkelerde yürüttüğü sosyal diyalog projelerine yer verdiği bir sunum gerçekleştirdi. Günün ikinci oturumunda üyesi bulunduğumuz Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW) Politika Sekreteri Werner Buelen, Avrupa sosyal diyalogunda yaşanan gelişmeler ve karşılaşılan güçlüklerle ilgili bir konuşma yaptı. Buelen konuşmasında, üzerinde EFBWW’nin çalışmalarını yoğunlaştırdığı, çalışanların temel haklarında ve Avrupa sendikal hareketinde büyük kayıplara yol açacak olan işçilerin serbest dolaşımı ve mevsimlik işçilere ilişkin AB yasa tasarılarını sert bir dille eleştirdi.
İkinci gün toplantıları Avrupa Sendikacılık Enstitüsü (ETUI) Yöneticisi Georges Schnell’in “Genişleme Sürecinde Eğitimin Rolü” başlıklı sunumu ve etkinlik yöneticileri Juliane Bir, Evelin Toth ve Stefan Clauwaert’in atölye çalışmasına ilişkin değerlendirmeleri ile sona erdi. Etkinliğin üçüncü ve son gününde Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliği Genel Müdürlüğü’ne bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi ve burada birim direktörlerinden yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi alındı.